Jaarrapport water VMM
Globaal is de kwaliteit van de Vlaamse waterlopen merkelijk verbeterd tegenover tien jaar geleden. Dat leidt de VMM af uit haar meetresultaten van 2011. 40% van de meetplaatsen in het Maasbekken scoren momenteel “aanvaardbaar” of “niet verontreinigd” voor de Prati-index voor zuurstofverzadiging (PIO). Dit is beter dan het Vlaams gemiddelde van 32%. Zwaar verontreinigd oppervlaktewater werd in 2011 slechts op één meetplaats aangetroffen nl. in de Handelaarse beek, een ongeklasseerde waterloop te Kalmthout. Wat de biologische kwaliteit betreft, halen nu 53% van de meetplaatsen in het Maasbekken een goede biologische kwaliteit (BBI = 7) t.o.v. 33% als Vlaams gemiddelde. De vele investeringen in waterzuivering en de inspanningen van landbouw en bedrijven werpen dus hun vruchten af. De nitraatnorm voor de MAP meetpunten werd in 38% van alle metingen overschreden in het winterjaar 2011-2012. Ook dat is een duidelijke verbetering t.o.v. vroeger, maar hier scoort het Maasbekken wel beduidend slechter dan het Vlaams gemiddelde (27%).
Meer info over de meetresultaten van 2011 vindt u op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Tweede generatie stroomgebiedbeheerplannen
Eind 2015 stelt de Vlaamse Regering de volgende stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas vast. Deze plannen zullen de maatregelen bevatten die Vlaanderen in de periode 2016-2021 neemt om de toestand van de watersystemen te verbeteren. Ter voorbereiding van de nieuwe stroomgebiedbeheerplannen liggen momenteel enkele documenten ter inzage. Bij het tijdschema en werkprogramma voor de opmaak van de plannen en bij het voorontwerp van de waterbeleidsnota (incl. waterbeheerkwesties) kunnen nog tot 18 juni 2013 opmerkingen geformuleerd worden. Het kennisgevingsdocument MER voor de 2e generatie stroomgebiedbeheerplannen ligt nog tot 18 februari 2013 in openbaar onderzoek.
Deze documenten kunnen geraadpleegd worden via www.volvanwater.be en liggen ter inzage in de gemeentehuizen. U vindt er ook praktische informatie en verneemt er hoe u opmerkingen kunt indienen. Ook de bekkenstructuren formuleren een advies bij deze documenten.
Goedkeuring optimalisatieprogramma 2014-2018
Op voorstel van minister van leefmilieu Joke Schauvliege keurde de Vlaamse Regering op vrijdag 19 oktober 2012 het Investeringsprogramma 2014-2018 voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur in het Vlaamse Gewest goed.
Het Investeringsprogramma 2014-2018 werd door VMM opgemaakt en in juli 2012 aan minister Joke Schauvliege voorgelegd. Door de goedkeuring ervan wordt een bijkomend investeringsvolume van 250 miljoen euro of 156 investeringsprojecten ter uitvoering opgedragen aan nv Aquafin. Voor het Maasbekken gaat het om 5 projecten voor het programmajaar 2014: projecten in Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Merksplas en Ravels. Meer info op http://geoloket.vmm.be/saneringsinfrastructuur.
Goed geregeld = Geld gespaard
Wie zorgt ervoor dat je water hebt in huis? Wat moet je als gebruiker regelen? Wat doet de water-maatschappij? Waar betaal je voor en hoe krijg je je factuur omlaag? Op deze en andere vragen vindt u een antwoord op http://www.vmm.be/waterloket. De Vlaamse Milieumaatschappij stelt op deze website op een eenvoudige manier het algemeen verkoopreglement voor aan het grote publiek. In dit reglement worden de belangrijkste rechten en plichten van individuen en watermaatschappijen inzake kraantjeswater gebundeld.
|