Openbaar onderzoek voorlopige aanduiding watergevoelige openruimtegebieden
***
-
Waarom duidt de Vlaamse Regering watergevoelige openruimtegebieden aan?
-
Welke gebieden zijn voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied?
-
Wat betekent een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied?
-
Ontvang ik als eigenaar een vergoeding na de herbestemming tot watergevoelig openruimtegebied?
- Wat gebeurt er met mijn inspraakreactie?
***
Waarom duidt de Vlaamse Regering watergevoelige openruimtegebieden aan?
Er wordt steeds meer ruimte bebouwd en verhard in Vlaanderen. Het water kan daardoor moeilijker in de bodem dringen en er blijft minder ruimte vrij om het water tijdelijk op te vangen bij hevige regenbuien.
Om Vlaanderen beter te beschermen, wil de Vlaamse Regering het waterbergend vermogen van bepaalde watergevoelige gebieden vrijwaren en voldoende ruimte voorzien voor water. De Vlaamse Regering wil deze gebieden herbestemmen naar een openruimtefunctie via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of door aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.
Intussen besliste de Vlaamse Regering op 5 mei 2023 en 14 juli 2023 tot de voorlopige aanduiding van respectievelijk 12 gebieden en 21 gebieden als watergevoelig openruimtegebied.
MEER INFO
- Signaalgebieden: Voor verschillende signaalgebieden, dit zijn nog niet ontwikkelde watergevoelige gebieden met een harde bestemming, besliste de Vlaamse Regering eerder dat het beter is om deze niet meer te ontwikkelen en te herbestemmen. De herbestemming gebeurt via een ruimtelijk uitvoeringsplan of door aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.
- Procedure voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden: De procedure staat beschreven in het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juni 2018.
Welke gebieden zijn voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied?
Reeks 1
Op 5 mei 2023 besliste de Vlaamse Regering om 12 gebieden voorlopig aan te duiden als watergevoelig openruimtegebied. Van 6 juni tot en met 4 augustus 2023 vond hierover een openbaar onderzoek plaats. Het openbaar onderzoek is intussen afgesloten. De beslissingen van de Vlaamse Regering over de voorlopige aanduiding van deze gebieden kunt u nog steeds raadplegen.
Reeks 2
Op 14 juli 2023 besliste de Vlaamse Regering om de volgende 21 gebieden voorlopig aan te duiden als watergevoelig openruimtegebied. Hierover vindt een openbaar onderzoek plaats van 12 september tot en met 10 november 2023.
- 'Meertselstraat' in Aarschot
- 'Wolfsdonk' in Aarschot
- 'Spinnewiel' in Affligem
- 'Rashoeve' in Heist-op-den-Berg
- 'Putte Beemden (Schriek)' in Heist-op-den-Berg
- 'Langdonken' in Herselt
- 'Varenwinkel' in Herselt
- 'Grote Waterstraat - Waterkrekel' in Hulshout
- 'Langendonk' in Kampenhout
- 'De Roost' in Laakdal
- 'Dormaalbeek Walsbets' in Landen
- 'WUG Sint-Gertrudis langs de Zeyb' in Landen
- 'Merchtem Kom' in Merchtem
- 'Merchtem Schoolomgeving' in Merchtem
- 'Neerhoeve' in Putte
- 'Weines Putte' in Putte
- 'Hof ter Bollen' in Puurs-Sint-Amands
- 'Kanadabos' in Puurs-Sint-Amands
- 'Winkelveld' in Puurs-Sint-Amands
- 'Zenne Afleiding' in Zemst
- 'Hof ter Bollen - bis' in Puurs-Sint-Amands
Wat betekent een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied?
Een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft als gevolg dat de huidige bestemming van het gebied (woongebied, industriegebied, ...) niet meer gerealiseerd kan worden. In deze gebieden kunnen dus geen vergunningen meer verleend worden voor bijvoorbeeld nieuwe woningen of bedrijven.
In de plaats krijgt het gebied de bestemming van de bij decreet vastgelegde stedenbouwkundige voorschriften voor watergevoelig openruimtegebied (artikel 5.6.8 §3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening). De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied wordt voorafgegaan door een openbaar onderzoek.
- Binnen watergevoelige openruimtegebieden zijn waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie mogelijke functies. Kleinschalige infrastructuur voor recreatie of in functie van de openruimtefuncties blijft mogelijk.
- Onbebouwde delen van verkavelingen die binnen een watergevoelig openruimtegebied liggen vervallen door de aanduiding als watergevoelig openruimtegebied en kunnen dus niet meer bebouwd worden. Ook principiële akkoorden worden opgeheven. De gekende verkavelingen staan aangeduid op de plannen van de voorlopige aanduiding.
- Bestaande constructies binnen een watergevoelig openruimtegebied kunnen behouden blijven, maar hierop worden de zonevreemde basisrechten van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van toepassing.
- Binnen watergevoelige openruimtegebieden gelden geen beperkingen op landbouwgebruik. De gebieden bieden ook kansen voor groenblauwe dooradering of bebossing.
Omwille van de significante wijzigingen worden alle eigenaars van percelen binnen deze gebieden via brief op de hoogte gebracht van het openbaar onderzoek over de voorlopige aanduiding, en later ook over de definitieve aanduiding.
MEER INFO
-
Artikel 5.6.8 §3 : watergevoelige openruimtegebieden: interpretatie regelgeving
-
Zonevreemde basisrechten: Een woning, bedrijf of monument is zonevreemd als het volgens het geldende plan niet in de juiste bestemming ligt. Een zonevreemde constructie is legaal als ze vergund is of 'vergund geacht wordt'. Voor deze constructies gelden specifieke decretale verbouw- en soms zelfs herbouwmogelijkheden.
- Principieel akkoord (artikel 5.6.6. Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
Ontvang ik als eigenaar een vergoeding na de herbestemming tot watergevoelig openruimtegebied?
Vergunningsaanvragen binnen gebieden met een waterproblematiek krijgen vandaag op basis van de watertoets vaak een negatieve beoordeling. Eigenaars hebben geen recht op een vergoeding op basis van een weigering van een omgevingsvergunningsaanvraag. Dat kan pas na een bestemmingswijziging via een ruimtelijk uitvoeringsplan.
Met de procedure voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden wordt dezelfde vergoeding voor planschade voorzien als bij ruimtelijke uitvoeringsplannen. Na de definitieve herbestemming tot watergevoelig openruimtegebied hebben eigenaars twee jaar de tijd om van de mogelijkheid tot planschade gebruik te maken.
De herziening van de planschaderegeling is opgenomen in het Instrumentendecreet van 26 mei 2023. De Vlaamse Regering zal de watergevoelige openruimtegebieden pas definitief goedkeuren nadat deze planschaderegeling in voege is opdat eigenaars van deze herziene berekening gebruik kunnen maken.
MEER INFO
Waar kan ik meer informatie bekomen?
Samen met het Departement Omgeving organiseert de CIW drie informatie- en inspraakvergaderingen onder de vorm van een infomarkt, telkens doorlopend van 15 tot 19 uur.
- Op donderdag 21 september in het Vlaams Administratief Centrum, Diestsepoort 6, 3000 Leuven.
- Op donderdag 28 september in het cultureel centrum Zwaneberg, Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg.
- Op maandag 2 oktober in het August De Boeckhuis, Reedijk 1, 1785 Merchtem.
Schrijf u op voorhand in voor één van de infomarkten. Zo kunnen we u beter te woord staan.
Tijdens de infomarkten stellen we de watergevoelige openruimtegebieden voor aan de hand van een aantal posters en maken we tijd vrij om jouw vragen te beantwoorden.
Hoe kan ik een inspraakreactie indienen?
Inspraakreacties bij de voorlopige aanduiding als watergevoelig openruimtegebied kunt u tot en met 10 november 2023 analoog of digitaal indienen:
> via het inspraakformulier
Het gaat om een eenvoudig formulier waarin u:
- aangeeft op welk watergevoelig openruimtegebied uw reactie betrekking heeft
- uw reactie formuleert
- eventueel foto's en bijlagen kunt opladen.
> Ga naar het inspraakformulier
> schriftelijk aan de CIW
U kunt uw inspraakreactie schriftelijk indienen bij de CIW op volgend postadres: Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid, Dokter De Moorstraat 24-26, 9300 Aalst.
> tegen ontvangstbewijs bij de gemeente
U kunt uw inspraakreactie tegen ontvangstbewijs afgeven op het gemeentehuis van één van de gemeenten waarbinnen de watergevoelige openruimtegebieden voorlopig werden aangeduid.
- Bij het gemeentebestuur van Aarschot, Ten Drossaarde 1, 3200 Aarschot
- Bij het gemeentebestuur van Affligem, Bellestraat 99, 1790 Affligem
- Bij het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg, Kerkplein 17, 2220 Heist-op-den-Berg
- Bij het gemeentebestuur van Herselt, Kerkstraat, 2230 Herselt
- Bij het gemeentebestuur van Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout
- Bij het gemeentebestuur van Kampenhout, Gemeentehuisstraat 16, 1910 Kampenhout
- Bij het gemeentebestuur van Laakdal, Markt 19, 2430 Laakdal
- Bij het gemeentebestuur van Landen, Stationsstraat 29, 3400 Landen
- Bij het gemeentebestuur van Merchtem, Nieuwstraat 1, 1785 Merchtem
- Bij het gemeentebestuur van Putte, Gemeenteplein 1, 2580 Putte
- Bij het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands, Hoogstraat 29, 2870 Puurs-Sint-Amands
- Bij het gemeentebestuur van Zemst, De Griet 1, 1980 Zemst.
Wat gebeurt er met mijn inspraakreactie?
Na het openbaar onderzoek formuleert de CIW op basis van de ontvangen adviezen en inspraakreacties en, in voorkomend geval, rekening houdend met het goedgekeurde plan-MER, een voorstel tot definitieve aanduiding op basis van de criteria, vermeld in artikel 5.6.8, § 1, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Daarna duidt de Vlaamse Regering de watergevoelige openruimtegebieden definitief aan. De beslissing wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, op de websites van het Departement Omgeving en de CIW en per brief meegedeeld aan de eigenaars van de percelen die geheel of gedeeltelijk binnen de definitieve aanduiding liggen.