Overleg binnen de droogtecommissie
Toestand op 2 september 2024
- Welk beheerniveau is van toepassing?
- Wat is de actuele situatie?
- Welke droogtemaatregelen zijn van toepassing?
Welk beheerniveau is van toepassing?
Bij het beheer van waterschaarste en droogte onderscheiden we vier beheerniveaus: van groen (normaal beheer), over geel (preventieve maatregelen door beheerders), oranje (maatregelen afgestemd door de droogtecommissie) tot rood (crisiscoördinatie door de provinciale of federale crisiscel).
> Meer info over de 4 beheerniveaus
Wat is de actuele situatie?
- In de afgelopen drie maanden waren de neerslaghoeveelheden gemiddeld voor deze periode van het jaar, hoewel er lokaal significante variaties waren als gevolg van onweersbuien.
- De afvoeren en waterpeilen van zowel de bevaarbare als onbevaarbare waterlopen zijn op de meeste locaties normaal voor de tijd van het jaar.
- De grondwaterstanden zijn op de meeste locaties normaal tot hoog voor deze periode. Op een klein aantal locaties (ca. 5%) zijn de grondwaterstanden lager dan normaal voor deze tijd van het jaar.
- De geleidbaarheden in het IJzerbekken en het bekken van de Brugse Polders zijn laag.
- Op een aantal locaties worden blauwalgen vastgesteld. Meer info via:
https://www.vmm.be/water/kwaliteit-waterlopen/blauwalgen/overzicht-blauwalgen-2024
https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel
-
Het beheerniveau blijft behouden op niveau 0 (code groen – normaal beheer).
De situatie wordt opgevolgd door de bevoegde diensten.
Welke droogtemaatregelen zijn van toepassing?
- Het overzicht van de actuele droogtemaatregelen is te vinden op www.vlaanderen.be/droogtemaatregelen.
- Het overzicht van de actuele beperkingen of verboden op wateronttrekkingen vindt u hier.
Coördinatie bij waterschaarste en droogte
- Draaiboek voor de coördinatie bij waterschaarste en droogte
- Afwegingskader voor prioritaire watergebruiken bij waterschaarste en droogte
- Evaluatierapporten voorbije droogteperiodes
Om een (dreigende) waterschaarste door droogte het hoofd te bieden, is het belangrijk dat er tijdig gewaarschuwd wordt, dat er een eenduidig beeld bestaat van de situatie, en dat de betrokken waterbeheerders en overheden overleggen over de te nemen beslissingen en maatregelen. Daarom werd een draaiboek en een overlegkader uitgewerkt.
- Bij lokale droogte en waterschaarste gebeurt het overleg en de coördinatie via het provinciaal droogteoverleg, onder leiding van de gouverneur.
- De Vlaamse droogtecommissie komt in actie bij aanhoudende of dreigende droge periodes met algemene watertekorten. De commissie staat in voor het overleg en de nodige afstemming en adviseert over bijkomende maatregelen om water te besparen en de resterende watervoorraden optimaal te benutten.
> Meer over de droogtecommissie
Draaiboek Coördinatie bij waterschaarste en droogte
Het draaiboek coördinatie waterschaarste en droogte beschrijft het kader voor de informatie-uitwisseling tussen de partners en de afstemming van maatregelen en communicatie bij waterschaarste en droogte.
Afwegingskader prioritair watergebruik tijdens waterschaarste en droogte
Het afwegingskader prioritair watergebruik tijdens waterschaarste en droogte ondersteunt waterbeheerders en beslissingsnemers om tijdens periodes van (dreigende) waterschaarste doordachte en wetenschappelijk onderbouwde maatregelen te nemen om de kans op waterschaarste en de gevolgen ervan te beperken.
> Raadpleeg het afwegingskader
Evaluatierapporten
De voorbije jaren werden we herhaaldelijk geconfronteerd met droogteperiodes. Toch is elke droogteperiode anders. Vandaar dat de CIW telkens alle kennis en ervaringen met de voorbije droogteperiode bundelt in een evaluatierapport en aanbevelingen formuleert voor het toekomstig waterschaarste- en droogterisicobeheer.
> Raadpleeg de evaluatierapporten
Blue Deal bindt strijd aan tegen droogte
Met de Blue Deal verhoogt de Vlaamse regering haar inspanningen in de strijd tegen waterschaarste en droogte.
Met deze deal wil ze de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken, met een verhoogde inzet van middelen en juiste instrumenten, met betrokkenheid van de industrie en de landbouwers als deel van de oplossing en met een duidelijke voorbeeldrol voor de Vlaamse en andere overheden.
De Blue Deal bevat 70 maatregelen en zet in op 6 sporen.