Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Gebiedsgerichte werking in het Dijle-Zennebekken

Het Dijle-Zennebekken kenmerkt zich door een verscheidenheid aan regio's, elk met hun unieke eigenschappen, uitdagingen en mogelijkheden. In sommige gebieden ligt de focus op waterkwantiteit, terwijl in andere gebieden de nadruk ligt op waterkwaliteit of ecologie.
  • Speerpuntgebieden: Op basis van de huidige waterkwaliteit en de afstand tot de opgelegde normen van de kaderrichtlijn Water zijn in het Dijle-Zennebekken de Laan, de Dijle opwaarts Leuven, de IJse, de Voer, de Barebeek, de Weesbeek, de Vrouwvliet en de Vunt aangeduid als speerpuntgebieden. In deze gebieden willen we in 2027 een goede watertoestand bereiken.
  • Aandachtsgebieden: In de tien aandachtsgebieden (dit zijn alle andere waterlichamen met uitzondering van de kanalen) is een gebiedsgerichte aanpak prioriteit, om zo de eerste stappen te zetten richting het bereiken van een goede watertoestand in 2033.
  • Andere: Kunstmatige waterlichamen, zoals kanalen, zijn in het Dijle-Zennebekken ingedeeld in klasse 6 omdat de nadruk daar eerder ligt op andere doelstellingen, zoals scheepvaart, dan  op het bereiken van een goede waterkwaliteit.

Meer informatie over de speerpunt- en aandachtsgebieden kan u in het bekkenspecifieke deel Dijle-Zennebekken van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 raadplegen.

 

gebiedsprioritering SGBP3 Dijle-Zennebekken

 

 ⚠ De webpagina’s met informatie over de gebiedsgerichte werking (zie gerelateerde inhoud) worden geleidelijk geactualiseerd en verder uitgebreid.

   

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.