Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Gebiedsgerichte werking in het Bovenscheldebekken

Regionale verschillen binnen het bekken vereisen een diverse aanpak van het waterbeheer. In sommige gebieden ligt de nadruk op ecologie, in andere gebieden op het beheersen van wateroverlast of het verbeteren van de waterkwaliteit. 

  • Speerpuntgebieden: Op basis van de huidige waterkwaliteit en de afstand tot de opgelegde normen van de kaderrichtlijn Water zijn in het Bovenscheldebekken de Zwalm en de Maarkebeek aangeduid als speerpuntgebieden. In deze gebieden willen we in 2027 een goede watertoestand bereiken.
  • Aandachtsgebieden: Ook in het aandachtsgebied Stampkotbeek-Wallebeek staat een gebiedsgerichte werking voorop, zodat hier de eerste stappen gezet worden om in 2033 een goede watertoestand te bereiken.
  • Andere gebieden: Voor de andere  gebieden in het bekken willen we een sterke vooruitgang realiseren, maar wordt verwacht dat de ecologische toestand niet goed zal zijn in 2033 (klasse 5). De Zwarte Spierebeek is ingedeeld in klasse 6 omdat de waterkwaliteit slecht is en dat grotendeels te wijten is aan activiteiten in Wallonië.

Meer informatie over de speerpunt- en aandachtsgebieden kan u in het bekkenspecifieke deel Bovenscheldebekken van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 raadplegen.

  

gebiedsprioritering SGBP3 Bovenscheldebekken

 ⚠ De webpagina’s met informatie over de gebiedsgerichte werking (zie gerelateerde inhoud) worden geleidelijk verder uitgebreid.

  

   

Gerelateerde inhoud

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.