Overzicht Nieuws
Sommige juridische regels en procedures bemoeilijken kleinschalige maatregelen voor hydrologisch herstel, zoals het verondiepen van waterlopen en grachten, het verwijderen van oeverwallen in de vallei en het plaatsen van stuwtjes in grachten. De CIW pleitte in haar memorandum al voor een administratieve vereenvoudiging van vergunningsaanvragen en een stroomlijning van bestaande procedures.
Op 18 december 2024 heeft de CIW kennis genomen van de integrale ruimtelijke visie op natte natuur, ontwikkeld door de projectgroep Natte Natuur. Zowel in het Europese als in het Vlaamse beleid is er steeds meer aandacht voor de bescherming en het herstel van natte natuur. Deze visie helpt bij het lokaliseren van toekomstige natte natuurprojecten.
Met de platformwerking voor water wil de CIW inspelen op de groeiende behoefte aan multi-stakeholderoverleg binnen het waterlandschap. Voor zes waterthema’s neemt de CIW het voortouw en brengt ze alle betrokkenen binnen het waterlandschap samen. Benieuwd naar wat er in 2024 binnen de platformwerking is besproken en welke werkzaamheden dit jaar op de agenda staan?
In uitvoering van de Europese Overstromingsrichtlijn heeft de CIW eind 2024 opnieuw een voorlopige overstromingsrisicobeoordeling uitgevoerd. Vlaanderen is daarbij volledig aangeduid als een gebied met een potentieel significant overstromingsrisico.
De CIW is volop bezig met de voorbereidingen voor de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033. Op 18 december 2024 nam ze kennis van het draaiboek voor deze plannen. Het draaiboek vormt een gids voor iedereen die aan de plannen meewerkt.
De CIW keurde het werkprogramma 2025 goed tijdens de vergadering van 18 december 2024. Ze besprak ook de uitvoering van het werkprogramma 2024.
Op 23 oktober 2024 keurde de CIW het wateruitvoeringsprogramma (WUP) 2024 goed. Eerder, op 19 juni 2024, nam de CIW al kennis van de uitvoeringsprogramma’s op bekkenniveau.
Begin dit jaar lanceerde het Platform Circulair Water/de Werkagenda Waterkringlopen de uitdagingenbundel circulair watergebruik. Daarin staan uitdagingen en oplossingen voor circulair watergebruik uit lopende projecten en initiatieven. Je vindt er tips, tools en mogelijke acties om circulair watergebruik zelf toe te passen of om de toepassing ervan te helpen versnellen.
De bekkenspecifieke delen van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 bevatten tal van gebiedsspecifieke acties om de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren, de structuur van de waterlopen te herstellen, de overstromings- en droogteproblematiek aan te pakken en de waterbeleving te verhogen.
Op 19 juni 2024 nam de CIW kennis van het eindrapport van het designteam in het kader van de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033. Aan de stroomgebiedbeheerplannen gaat veel voorbereidend werk vooraf. De CIW is dan ook al gestart met de voorbereiding van de plannen voor de periode 2028-2033. Ze werkt daarbij aan een vernieuwend planconcept. Het doel: engagementen aanwakkeren en het draagvlak voor de uitvoering van de plannen verstevigen, om zo sneller de waterdoelstellingen te kunnen realiseren.
Het belang van veengebieden kan moeilijk overschat worden: veengebieden spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van overstromingen en droogte, ze zijn het leefgebied van heel wat planten- en diersoorten en ze beschikken over de capaciteit om grote hoeveelheden CO2 op te slaan. Maar veel veengebieden staan onder druk.
De Vlaamse Regering heeft op 31 mei 2024 op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden principieel goedgekeurd. Met deze beslissing wordt ruim 710 ha open ruimte met overstromingsrisico gevrijwaard van bebouwing, verdere ontwikkeling en dus ook toekomstige wateroverlast. De dossiers worden nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Op 7 februari was Brussel hét kloppend hart van het waternetwerk. De CIW organiseerde er die dag haar jaarlijks event voor de actoren binnen het waterlandschap.
Het platform Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie Water (OOI) wil een katalysator vormen voor wateronderzoek en waterinnovatie door onderzoekers en organisaties samen te brengen, kennis en ervaringen te delen, gezamenlijke initiatieven op te zetten, als klankbord op te treden, een gezicht te geven aan ontluikende initiatieven, …
Is de aanleg van collectieve zuivering in afgelegen gebieden nog altijd relevant of zetten we in afgelegen gebieden beter in op individuele zuivering of zuivering op wijkniveau? Om die vraag te beantwoorden, startte eind 2021 binnen de CIW een projectgroep die de mogelijkheden van centrale, decentrale en individuele zuiveringsoplossingen in het buitengebied verkende.
De Vlaamse Regering keurde op 5 mei 2023 een besluit goed over het peilbeheer op onbevaarbare waterlopen en grachten. Een doordacht peilbeheer moet verdroging aanpakken en water zoveel mogelijk vasthouden volgens de noden van een gebied.
Incidenten met olie op oppervlaktewater komen regelmatig voor. Wanneer een olieverontreiniging in een waterweg, waterloop of gracht niet daadkrachtig aangepakt wordt, kan de ecologische impact groot zijn en kunnen de kosten voor de remediëring hoog oplopen.
Waterkwaliteitsdata, debietmetingen, grondwaterstanden, waterverbruiksgegevens, … Waterbeheerders, waterbedrijven en overheden beschikken over heel wat data. Door nieuwe meetsystemen en sensornetwerken groeien die data bovendien snel aan.
Op 14 juli keurde de Vlaamse Regering het zogenoemde Blue Deal-decreet voor de tweede maal principieel goed. Met de structurele verankering van de Blue Deal zorgt ze voor continuïteit in de aanpak van waterschaarste en droogte.
In oktober vorig jaar startte de CIW een transitietraject in aanloop naar de volgende stroomgebiedbeheerplannen. Doelstelling is om te komen tot een vernieuwend planconcept om engagementen aan te wakkeren en het draagvlak voor uitvoering te verstevigen om zo sneller de doelstellingen te realiseren.
Langere droge periodes en intensere buien. De gevolgen van de klimaatverandering laten zich meer en meer voelen. Steden en gemeenten werken daarom aan hemelwater- en droogteplannen.