Juli 2023 - Inspirerend webinar over infiltreren en vasthouden van water in buitengebied
Ook van akkers, weiden en natuurgebieden stroomt vaak veel hemelwater af. Daardoor zijn deze gebieden minder bestand tegen droge periodes en kunnen ze benedenstrooms zorgen voor wateroverlast.
Op 14 juni 2023 informeerden we steden en gemeenten, landbouworganisaties en natuurverenigingen over hoe zij in het buitengebied water zo veel mogelijk kunnen infiltreren en zo lang mogelijk kunnen vasthouden en hoe de hemelwater- en droogteplannen daartoe kunnen bijdragen.
- Het CIW-secretariaat en Aquaflanders maakten de deelnemers wegwijs in de inhoud van een hemelwater- en droogteplan, de bepalingen voor het buitengebied en het opmaakproces.
- Wat is een hemelwater- en droogteplan en wat wordt er verwacht in het buitengebied?
- CIW-secretariaat - Proces opmaak van een hemelwater- en droogteplan - Aquaflanders
- Wat is een hemelwater- en droogteplan en wat wordt er verwacht in het buitengebied?
- Boerennatuur, stad Kortrijk, Natuurpunt en de erosiecoördinatoren brachten inspirerende voorbeelden over het vasthouden van hemelwater in het buitengebied en samenwerkingen tussen de landbouw- en natuursector en de gemeente.
- Inspirerende voorbeelden van water vasthouden en bergen in de open ruimte
- Watermaatregelen in landbouwgebied - Boerennatuur
- Water-Land-Schap: van beek tot bodem - stad Kortrijk
- Wetland4Cities- Natuurpunt
- Samen bodemerosie en wateroverlast klimaatrobuust aanpakken in de open ruimte - Erosiecoördinatoren
- Inspirerende voorbeelden van water vasthouden en bergen in de open ruimte
- Het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Natuur en Bos stelden de subsidies voor niet-productieve investeringen en de projectsubsidies natuur voor.
- VLIF - NPI: niet productieve investeringen voor milieu en klimaatdoelen - Departement Landbouw en Visserij
- Projectsubsidie Natuur - Agentschap Natuur en Bos
Het webinar sloot af met een warme oproep om samen op zoek te gaan naar win-wins om waterschaarste en wateroverlast aan te pakken
Om steden en gemeenten te begeleiden bij de opmaak van een hemelwater- en droogteplan werkte de CIW eerder al een blauwdruk uit. De blauwdruk geeft verduidelijking bij de inhoud van een hemelwater- en droogteplan, het te doorlopen proces voor de opmaak en goedkeuring ervan en de doorwerking naar het lokale beleid en initiatieven op het terrein. Ook inspirerende goede praktijken komen aan bod.
Update: De blauwdruk voor de hemelwater- en droogteplannen kondigde nieuwe, ondersteunende klimaatadaptatietools aan. Sinds kort zijn 3 nieuwe tools beschikbaar op het Klimaatportaal-Vlaanderen: de impacttool, de plantool en de projecttool. Een webpagina met een korte beschrijving van deze tools en van hun relatie met de hemelwater- en droogteplannen is intussen toegevoegd.
Hemelwater- en droogteplannen die goedgekeurd zijn door de gemeenteraad zijn te raadplegen op de website van de gemeente. De CIW-website geeft het overzicht van alle goedgekeurde plannen. Staat het plan van jouw gemeente nog niet in de lijst, laat het ons weten via mail naar secretariaat_ciw@vmm.be.