Jan. '25 - Ontdek het CIW-werkprogramma 2025
Elk jaar publiceert de CIW haar werkprogramma, waarmee ze uitvoering geeft aan het decreet Integraal Waterbeleid, initiatieven uit de stroomgebiedbeheerplannen en andere prioriteiten voor het integraal waterbeleid.
De CIW komt hiervoor samen op 26 maart, 14 mei, 25 juni, 22 oktober en 17 december 2025. Met haar 100ste vergadering op 18 december 2024 vierde de CIW trouwens een belangrijke mijlpaal.
Algemene werking en projectwerking
Water- en beleidsplanning 
✔ Realisaties 2024
- Op 7 februari bracht de CIW de actoren in het waterbeleid samen rond hefbomen voor een klimaatadaptief waterbeleid.
- In het voorjaar heeft de CIW haar prioriteiten voor het toekomstige waterbeleid samengevat in een memorandum als bijdrage voor het Regeerakkoord en de beleidsnota's.
- De voortgang van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 wordt gevolgd via programmamanagement, en resulteerde onder andere in de publicatie van het wateruitvoeringsprogramma 2024.
- Het transitietraject voor de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033 kreeg verder vorm, met een rapport van het team van designthinkers, dat zo’n 40 tactische richtlijnen voor de transitie naar voor schuift, en met het draaiboek met het stappenplan en de governance voor de planopmaak. Ook de eerste voorbereidende documenten zijn intussen afgewerkt: het tijdschema en werkprogramma, het overzicht van de belangrijke waterbeheerkwesties en de voorlopige overstromingsrisicobeoordeling.
- Er werden ook voorstellen opgemaakt voor nieuwe en aangepaste financieringsinstrumenten, met het oog op een structurele financiering van het waterbeleid.
🗓 Op de planning in 2025
- De voorbereiding van de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033 vormt één van de belangrijkste dossiers voor 2025. Met het openbaar onderzoek in februari 2025 over het tijdschema en werkprogramma en het overzicht van de belangrijke waterbeheerkwesties krijgen adviesraden en de bevolking al de mogelijkheid tot inspraak. Ondertussen werken we verder aan de doelen, acties en maatregelen en organiseren we daarover gerichte informatie- en participatiemomenten. Ook de actualisatie van de overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten staat op de planning.
- Daarnaast bereiden we de Blue Deal-nota voor, de nieuwe legislatuurnota voor water die de waterbeleidsnota vervangt. Hierin nemen we de strategische doelstellingen op voor verbetering van de waterkwaliteit, vermindering van de overstromingsrisico’s en vermindering van de risico’s op waterschaarste door droogte, evenals de financiering die beschikbaar gesteld wordt.
- Uiteraard blijven we via het programma-management ook de uitvoering van de huidige stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 verder opvolgen. Begin 2025 rapporteren we tussentijds aan de Europese Commissie en in de zomer volgt de publicatie van het jaarlijks wateruitvoeringsprogramma.
Raadpleeg het volledige CIW-werkprogramma 2025
Waterkwaliteit en ecologie 
✔ Realisaties 2024
- Met de herziene richtlijnen ondersteunt de CIW initiatiefnemers en adviserende en vergunningverlenende instanties bij de toetsing van projecten, activiteiten, plannen of programma's aan de doelstellingen van de kaderrichtlijn Water en het Wezerarrest.
🗓 Op de planning in 2025
- Overstortdoelstellingen voor de ecologisch meest kwetsbare gebieden, de uitwerking van een oeverzoneverkenner en een ruimtelijk afwegingsinstrument voor het gebruik van het afwegingskader oeverzones, gezamenlijke bestekken voor oliebestrijding en de levering van oliebestrijdingsmateriaal en aanpassingen aan de code van goede natuurpraktijk zijn voorbeelden van outputs binnen de cluster ‘waterkwaliteit en ecologie’.
Raadpleeg het volledige CIW-werkprogramma 2025
Overstromingen en droogte 
✔ Realisaties 2024
- Op basis van de eerste ervaringen met de toepassing van de nieuwe hemelwaterverordening zijn verbeteringen aangebracht aan het technisch document bij de verordening.
- Voor het openbaar domein is deel 3 ‘bronmaatregelen’ van de technische toelichting bij de Code van goede praktijk voor rioleringssystemen afgestemd op de nieuwe hemelwaterverordening.
- De CIW bereidde ook, in samenwerking met het departement Omgeving, de definitieve aanduiding door de Vlaamse Regering van 139 watergevoelige openruimtegebieden voor.
- Met de beleidsvisie voor betere bescherming en effectief herstel van veengebieden, en de inventaris van regelgeving en procedures die natte natuurprojecten bemoeilijken, ondersteunt de CIW daarnaast ook het hydrologisch herstel van onze watersystemen.
🗓 Op de planning in 2025
- 2024 was weliswaar een nat jaar, maar we blijven alert voor mogelijke droogte. Zo werken we verder aan de dashboards voor de opvolging van de droogtetoestand en stellen we waar nodig het draaiboek met de coördinatieafspraken bij. Wordt het droog, dan roepen we de droogtecommissie samen en brengen we advies uit over waterbesparende maatregelen.
- We hebben permanent aandacht voor een verdere optimalisatie van het beleidsinstrumentarium. Zo krijgen de andere technische toelichtingen bij de Code van Goede Praktijk voor rioleringen een herwerking, voorzien we de uitwerking van een beleidskader voor de aankoop van gebouwen in overstromingsgebied, komt er een handleiding voor de opmaak van peilbesluiten, wordt het watertoetsinstrument vernieuwd, enz.
- De CIW zet zich ook in voor het herstel van watersystemen en natte natuur. Op de planning staan onder andere een praktische handleiding voor water- en terreinbeheerders en studiewerk naar een betere afstemming van de verschillende procedures binnen de natuur- en omgevingswetgeving.
Raadpleeg het volledige CIW-werkprogramma 2025
Andere thema's 
🗓 Op de planning in 2025
- De CIW zet ook in op andere waterthema’s. Het beleidskader voor aquathermie als antwoord op de toenemende vraag naar thermische energie uit oppervlaktewater is daar een voorbeeld van.
Raadpleeg het volledige CIW-werkprogramma 2025
Platformwerking
Ook voor de platformwerking voor water geeft het CIW-werkprogramma een overzicht van de geplande initiatieven. Het artikel "Nieuws vanuit de platformwerking" brengt een mooie samenvatting.