Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Mei 2024 - Meer dan 700 ha watergevoelige gronden in 139 gebieden worden bouwvrij

De Vlaamse Regering heeft op 31 mei 2024 op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden principieel goedgekeurd. Met deze beslissing wordt ruim 710 ha open ruimte met overstromingsrisico gevrijwaard van bebouwing, verdere ontwikkeling en dus ook toekomstige wateroverlast. De dossiers worden nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

  

In Vlaanderen liggen nog tal van niet-ontwikkelde gronden met een ‘harde’ bestemming (zoals woon- of industriegebied) in overstromingsgebied, de zogenaamde signaalgebieden. Bij ontwikkeling van dergelijke signaalgebieden kan het risico op wateroverlast vergroten.

Om de vrijwaring van deze gebieden juridisch te verankeren, werd een kader uitgewerkt voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden. Binnen watergevoelige openruimtegebieden worden enkel nog openruimtefuncties toegestaan zoals landbouw, natuur en bos.

Planschadevergoeding voor eigenaars

Tussen 5 mei en 15 december 2023 keurde de Vlaamse Regering al de aanduiding van de 139 gebieden voorlopig goed. Na een intense periode van 4 openbare onderzoeken en 18 informatiemomenten verspreid over heel Vlaanderen, verwerkten het Departement Omgeving en de CIW alle bezwaren en opmerkingen. De Vlaamse Regering kon op 31 mei 2024 een principiële beslissing nemen over de contouren van de 139 gebieden.

Beslissing Vlaamse Regering van 31 mei 2024

   

De ontwerp-beslissingen worden nu voor advies overgemaakt aan de Raad van State. Na definitieve goedkeuring worden alle eigenaars persoonlijk op de hoogte gebracht. Wegens de waardevermindering van hun eigendom door deze beslissing, komen zij in aanmerking voor planschadevergoeding. Eigenaars krijgen 2 jaar de tijd om deze aan te vragen.

Nieuwe toekomstvisie

Wanneer deze gronden hun bebouwingsmogelijkheden verliezen, kunnen overheden mee een nieuwe toekomstvisie uitwerken. Dit kan gaan van het behoud van het huidige gebruik (vb. landbouw) tot een eventuele aankoop voor ontwikkeling tot openbaar groen of creatie van bijkomende waterbuffering. Dit alles binnen de voorschriften van watergevoelige openruimtegebieden.

    

De 139 gebieden waarover de Vlaamse Regering een beslissing nam, zijn gelegen op het grondgebied van de gemeenten Aarschot, Aartselaar, Affligem, Alken, Antwerpen, Assenede, Beerse, Beersel, Berlaar, Beveren, Boom, Brakel, Brasschaat, Brugge, Deerlijk, Denderleeuw, Diksmuide, Duffel, Edegem, Evergem, Geraardsbergen, Halen, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Herenthout, Herselt, Heusden-Zolder, Hulshout, Izegem, Kampenhout, Kapellen, Knokke-Heist, Kontich, Kortrijk, Laakdal, Landen, Lebbeke, Lichtervelde, Lier, Londerzeel, Maaseik, Maasmechelen, Malle, Mechelen, Meerhout, Merchtem, Mol, Niel, Nijlen, Ninove, Oosterzele, Oostkamp, Oudenaarde, Oud-Turnhout, Poperinge, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ronse, Schilde, Schoten, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Turnhout, Veurne, Waregem, Westerlo, Wetteren, Wevelgem, Wijnegem, Willebroek, Wingene, Wommelgem, Zandhoven, Zedelgem, Zemst, Zoersel, Zwalm, Zwevegem en Zwijndrecht. 

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.