Zwalm, aandachtsgebied
Het grootste deel van het stroomgebied is heuvelachtig landbouwgebied. Opvallend is dat de Zwalm zelf daar als een blauwgroen lint doorheen kronkelt. Langs de rivier en haar zijlopen liggen verscheidene watermolens. De Zwalm heeft een onregelmatig regime met lage debieten in droge periodes en veel hogere debieten in regenperiodes. Dat maakt niet alleen dat de beek overstromingsgevoelig is, het brengt ook mee dat in droge periodes vervuiling veel minder verdund wordt.
Naar een betere waterkwaliteit
Te hoge concentraties aan fosfor en stikstof zorgen er voor dat de Zwalm en verschillende zijwaterlopen een matige waterkwaliteit hebben. Ook (afbraakproducten van) bestrijdingsmiddelen belemmeren een goede watertoestand voor de Zwalm. Een aantal bovenlopen (bv. het opwaartse deel van de Sassegembeek) hebben wel een goede biologische waterkwaliteit.
Lees meer
Zwalmvallei beschermen tegen overstromingen
Ondanks alle inspanningen om wateroverlast langs de Zwalm in te perken, blijft de Zwalmvallei gevoelig voor overstromingen. De omgeving van Brakel, Munkzwalm, Nederzwalm en de gebieden ter hoogte van de watermolens zijn het meest overstromingsgevoelig.
De provincie Oost-Vlaanderen plant een bijkomend overstromingsgebied langs de Verrebeek. De VMM heeft nog plannen voor de aanleg van een overstromingsgebied langs de Zwalmbeek in Michelbeke opwaarts van de Boembekemolen. Ze onderzoekt ook de mogelijkheid voor de aanleg van beschermingsdijken op de linkeroever van de Peerdestokbeek en langs de Zwalm ter hoogte van de Zwalmmolen en in Brakel. Daar staat ook het aanpassen van een duiker van de Molenbeek, een zijloop van de Zwalm, op het programma.
Samen inspanningen leveren
Het bekkensecretariaat startte in het stroomgebied van de Zwalm een gebiedsgericht en thematisch overleg (GTO). Het overleg focust op de thema's fosfor, stikstof, pesticiden, rioleringen, hydromorfologie en erosie. Met dit overleg willen we alle betrokken administraties en sectoren er toe aanzetten om samen maatregelen te nemen die de waterkwaliteit van de Zwalm ten goede komen.
Binnen het overleg is ook een werkgroep actief rond invasieve soorten (bv. reuzenbalsemien, zwartbekgrondel) en worden afspraken gemaakt voor een gecoördineerde aanpak van deze soorten.