Veel volk op de Dag van de Kerkebeek
Partners aan het woord
Het bekkensecretariaat gaf de aftrap met een update over de waterkwaliteit en de waterzuiveringsinfrastructuur in het gebied. De cijfers tonen dat er grote stappen zijn gezet in de reductie van verontreinigende stoffen (stikstof en fosfor), maar het behalen van de doelstellingen tegen 2033 wordt zeer moeilijk. Vooral in het bovenstroomse gebied van de Moubeek zijn nog cruciale rioleringsprojecten nodig.
Vervolgens kwam het thema overstromingen aan bod. De Vlaamse Milieumaatschappij gidste ons door de overstromingskaarten en de [CIW-sec1] watertoetsprocedure, met extrabijzondere aandacht voor risicowijken zoals de Tillegemwijk in Sint-Michiels en de wijk Wellewaerde in Zedelgem. Hoewel met het Riviercontract Kerkebeek heel wat maatregelen genomen zijn (o.a. bijkomende gecontroleerde overstromingsgebieden, extra bedijkingen, individuele beschermingsmaatregelen en initiatieven voor een versterkte paraatheid) blijft het risico in deze wijken een aandachtspunt.
De klimaatadviseur van VMM gaf inzicht in het klimaatportaal en welke initiatieven gemeenten kunnen nemen op gebied van klimaatadaptatie.
Stad Brugge stelde het sluitstuk van het riviercontract voor: het ambitieuze Masterplan Kerkebeekpad en de openlegging van de Kerkebeek in Sint-Michiels, waarbij waterbeleving, biodiversiteit, veiligheid, mobiliteit en klimaat hand in hand gaan.
Natte natuur en veengebieden spelen een essentiële rol in waterbeheer, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Natuurpunt deelde inzichten over het waardevolle overstromingsgebied bij de Oude Kerkebeek waarin ook enkele veenpercelen liggen en over het gebied “De Sterre” in Tillegem. Zeer vernieuwend is vernatting door beekbodemverhoging. Natuurpunt experimenteert met deze aanpak op enkele bovenlopen van de Lijsterbeek in het natuurgebied Doeveren. En provincie West-Vlaanderen gaf toelichting bij het beheer van de natte heide in het provinciedomein Tillegembos.
Tot slot kwamen de gemeentelijke hemelwater- en droogteplannen aan bod. Gemeente Oostkamp stelde haar plan voor en presenteerde enkele gerealiseerde onthardingsprojecten. De “infiltratie- en retentiestraten” binnen de gemeente zijn zeker inspirerend voor andere gemeenten.
De presentaties van de Dag van de Kerkebeek zijn samengebracht in een overzichtelijke bundel.
Terreinbezoek naar de Wulgenbroeken
In de namiddag verkenden de deelnemers het natuurgebied de Wulgenbroeken en de Lijsterbeek, met Natuurpunt en de provincie West-Vlaanderen als gids. Een leerzame en inspirerende afsluiting van een geslaagde dag!
Op naar 2028?
Deze ‘Dag van de Kerkebeek’ bevestigt opnieuw het belang van samenwerking en een integrale aanpak voor een duurzaam watersysteem. Op naar een volgende editie van de 'Dag van de Kerkebeek' in 2028?
Benieuwd naar de gebiedsgerichte werking in het stroomgebied van de Kerkebeek?