Wateroverlast
Water heeft ruimte nodig en ruimte is schaars in Vlaanderen. Daardoor reiken overstromingen soms tot in woongebied of andere kwetsbare plaatsen. Om wateroverlast te voorkomen, zetten we in op een meerlaagse waterveiligheid.
Samen werken aan wateroverlast
Tal van protectieve maatregelen zijn genomen om het risico op de wateroverlast te verminderen. Dit gaat bv. om hercalibratiewerken van waterlopen, bouwen van stuwen, pompgemalen en wachtbekkens (bv. het wachtbekken op de Poekebeek te Ruiselede). Ten gevolge hiervan zijn overstromingen met omvangrijke schade aan woningen tot gevolg de laatste jaren beperkt gebleven. Lokaal zijn er weliswaar nog steeds knelpunten waar de waterbeheerders in de regio oplossingen voor zoeken. Hierbij is de verdere uitbouw van een performante waterbeheersingsinfrastructuur van belang (actie 47, actie 48).
De laatste jaren wordt erover gewaakt om regenwater zoveel mogelijk op te vangen en te hergebruiken (regenputten) of in de grond te laten sijpelen (via infiltratievoorzieningen). Het water dat niet ter plekke kan vastgehouden worden, wordt zoveel mogelijk geborgen in valleigebieden (overstromingsgebieden, wachtbekkens) en pas als dat niet lukt, wordt het gericht afgevoerd. Het vrijwaren van bebouwing in deze overstromingsgebieden is van groot belang en deze drietrapsstrategie van vasthouden, bergen en afvoeren blijft een belangrijke pijler in het waterkwantiteitsbeheer (actie 11, actie 14, actie 28, actie29).
Naast de protectieve maatregelen ligt de focus van de preventieve maatregelen op het voorkomen van schade door overstromingen. Dit doen we door toepassing van de watertoets en door bv. aangepast bouwen of verbouwen in overstromingsgevoelige gebieden. In sommige gevallen is het zelfs nodig om bebouwing niet langer toe te staan. Zo wordt in het signaalgebied Appensvoorde te Lovendegem een bouwvrije invulling geregeld via het gewestelijk RUP Vinderhoutse bossen en vallei van de Oude Kale.
Door te informeren over de risico’s op wateroverlast en te waarschuwen als een overstroming dreigt kunnen waterbeheerders, hulpdiensten en burgers tijdig maatregelen treffen en veel schade en ellende vermijden. De website www.waterinfo.be informeert permanent over de kans op overstromingen van bevaarbare en onbevaarbare waterlopen en gepast en kordaat optreden van crisis – en hulpdiensten is essentieel om overstromingsschade te beperken.