Waterkwaliteit
De fysicochemische waterkwaliteit van de Maarkebeek is relatief goed, enkel de fosforconcentraties zijn nog te hoog. Helaas stelt in de benedenloop van de Maarkebeek de biologie het minder goed. Pesticiden en een slechte structuurkwaliteit liggen er mee aan de basis. De biologie in de bovenlopen scoort wel relatief goed.
De bovenlopen van de Maarkebeek en de Pauwelsbeek en Krombeek stromen door waardevolle bronbosjes. In die beken leven zeldzame vissoorten zoals de rivierdonderpad en de beekprik.
In het stroomgebied van de Maarkebeek vormt, gezien het glooiende landschap en uitgesproken agrarisch karakter, het tegengaan van erosie en de rechtstreekse instroom van bodemmateriaal een bijkomende uitdaging. Vooral de boven- en zijlopen van de Maarkebeek kampen met erosieproblemen.
Samen werken aan waterkwaliteit
Doordat de waterkwaliteit langzaam verbetert kunnen we verder inzetten op het onderhouden en optimaliseren van een waardevol visbestand op de Maarkebeek, Krombeek en Steenbeek. Dit doen we via uitgebreide terreininventarisaties en bijhorende maatregelen in en langs de waterloop en herintroductie van bepaalde soorten (actie 1, actie 2, actie 7). Bij de realisatie van de overstromingsgebieden ter hoogte van de Romansmolen, Borgtmolen, Kasteelmolen zal ook meteen het vismigratieknelpunt worden opgelost. (actie 4, actie 5, actie 6) Langs de Ladeuzemolen wordt een vismigratieloop aangelegd (actie 3).
De Maarkebeek willen we opnieuw laten meanderen langs de Essestraat (actie 14) en de Pauwelsbeek willen we opnieuw via de oude loop laten aankoppelen op de Maarkebeek (actie 15). Binnen gans het stroomgebied van de Maarkebeek worden erosiebestrijdingsmaatregelen uitgewerkt, meer specifiek zal voor de Molenbeek (zijloop Nederaalbeek – Ten Hole) een erosiebestijdingsmaatregel worden gerealiseerd in combinatie met de aanleg van een erosiepoel (actie 16, actie 17).
In het Operationeel plan van het Landschapspark Vlaamse Ardennen hebben enkele acties betrekking op het bekkensecretariaat Bovenscheldebekken en de VMM. De operationele doelstelling ‘zuivere beken’ wil via een aantal acties de vissoorten en waterplanten herwaarderen. Dit doen we door waterzuivering versneld te realiseren (aanleg IBA’s en decentrale zuiveringsprojecten), bronnen af te koppelen van de riolering, oeverstroken te realiseren en vismigratieknelpunten op te lossen (actie 23).
Er staan nog enkele belangrijke rioleringsprojecten op stapel voor het stroomgebied van de Maarkebeek. Met de realisatie van de bovengemeentelijke projecten ‘Bosgat’ (Maarkedal), ‘Parkstraat-Stokstraat’ (Maarkedal) en ‘Steenberg-Boskant’ (Horebeke) en het gemeentelijk rioleringsproject thv van Boitsbank en Donderij (Maarkedal) zal de zuiveringsgraad in het gebied aanzienlijk verhogen (actie 26, actie 27, actie 28, actie 29). Aansluitend zal de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Schorisse uitgebreid worden (actie 30).