Watertekort
Door de klimaatverandering stijgt het risico op waterschaarste en droogte. De voorbije droge en warme zomers leidden tot historisch lage grondwaterstanden, lage waterpeilen in de waterlopen en een verminderde waterkwaliteit tot gevolg. De verdroging van de Maarkebeekvallei is onder meer merkbaar aan het droogvallen van kleinere bovenlopen (gevoed door kwelwater). In droge periodes voeren de Maarkebeek en de zijwaterlopen heel kleine hoeveelheden water af. Dit vormt onder andere een gevaar voor de beschermde vissoorten, beekprik en rivierdonderpad, die er leven. Om kwetsbare soorten beter te beschermen, is er van begin april tot eind oktober een semi-permanent onttrekkingsverbod van kracht voor de kleinere ecologische waterlopen binnen het stroomgebied van de Maarkebeek (bovenloop Maarkebeek, Krombeek, Broekbeek en Pauwelsbeek). Elk jaar wordt tijdens het droogteoverleg beoordeeld of er voor bijkomende waterlopen een captatieverbod moet worden ingesteld omwille van droogte.
Samen werken aan watertekort
Door mee te werken aan de uitvoering van de acties uit de Hemelwater en Droogteplannen van de stad Oudenaarde en de gemeente Maarkedal willen we met vereende krachten de droogteproblematiek aanpakken (actie 21, actie 22).
In het Operationeel plan van het Landschapspark Vlaamse Ardennen stelt de 2de operationele doelstelling dat we de sponsfunctie van het landschap willen vergroten. Dit doen we door de onthardingsstrategie verder uit te werken in het gebied van de Vlaamse Ardennen, door de sponsfunctie in landbouwgebied, valleien en bossen te vergroten en door waterlopen opnieuw te herwaarderen (actie 24).