Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Waterkwaliteit

picto thema waterkwaliteit

Rivierbeek-Hertsbergebeek - RWZI BaliebruggeDe Rivierbeek en Hertsbergebeek bezitten waardevolle structuurkenmerken en scoren goed voor macrofyten (waterplanten).  Het biologische leven blijft wel ondermaats. De laatste jaren is ook geen grote sprong voorwaarts genomen. De bovenlopen hypothekeren de goede ecologische toestand: teveel nutriënten en pesticiden, een hoge geleidbaarheid en een tekort aan opgeloste zuurstof in het oppervlaktewater. Het visbestand hinkt achterop en door tal van hindernissen zijn de bovenlopen ook nog eens moeilijk bereikbaar. De Rivierbeek vormt vandaag al een opgroeigebied voor onder meer paling. En heel lokaal, zoals in de aangelegde paaiplaatsen aan het Nieuwenhovebos, komt het bermpje (een beschermde vissoort) voor. Op langere termijn kan de Rivierbeek ook potenties bieden als leefgebied voor bittervoorn.

  

Rivierbeek-Hertsbergebeek - meanderende Velddambeek

  

Samen werken aan waterkwaliteit

Rivierbeek-Hertsbergebeek - nieuwe loop BlauwhuisbeekWe hebben nog wel wat werk voor de boeg om de overgebleven huishoudelijke lozingen in het buitengebied te saneren (actie 12). Naast de klassieke waterzuivering willen we ook inzetten op natuurlijke filtersystemen. Via een soort sloot begroeid met waterplanten gaan we piekconcentraties van nutriënten in de zomerperiode die afkomstig zijn van huishoudelijk afvalwater afvlakken (actie 1).

Daarnaast kunnen we een grote winst halen door de bestaande zuiveringsinfrastructuur te optimaliseren zoals een bijkomende fosforverwijdering op de zuiveringsinstallaties die lozen op de kwetsbare bovenlopen en door het saneren van problematische overstorten. 

Om de verhoogde geleidbaarheid en zoutconcentraties aan te pakken op de Jobeek zijn brongerichte inspanningen van de industrie nodig (actie 10).

Het afstroomgebied van de Rivierbeek-Hertsbergebeek kent een hoge landbouwdruk. Het landbouwareaal bedraagt er zo'n 68% van de totale oppervlakte, met in het zuidoosten heel wat groententeelt.  Het generieke landbouwbeleid vormt een belangrijke basis voor de verdere verbetering van de waterkwaliteit. Het zet landbouwers er toe aan om een optimale bemesting toe te passen en om bijvoorbeeld bufferstroken aan te leggen om afspoeling van nutriënten en pesticiden naar de waterloop te verminderen (actie 9). Voor het sediment dat toch in de waterloop terechtkomt, is het efficiënt om een zandvang aan te leggen (actie 6).

Een betere structuurkwaliteit draagt bij aan de goede ecologische toestand. We zullen de beekstructuur verder herstellen (actie 2, actie 3, actie 7, actie 10, actie 11) en vismigratiebarrières in de waterloop wegwerken (actie 4, actie 5, actie 13).

De beekvalleien van de Rivierbeek en Hertsbergebeek liggen grotendeels in beschermd habitatrichtlijngebied. Samen met de partners willen we komen tot een actieplan om de resterende knelpunten weg te werken en de vooropgestelde natuurdoelen te halen (actie 8).

CIW


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.