Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Watertekort

picto thema watertekort

Rivierbeek - onttrekkingsverbod (2023)In droge zomerperiodes worden de Rivierbeek en Hertsbergebeek geconfronteerd met zeer lage debieten en peilen tot zelfs droogstand van sommige bovenlopen. Dit zorgt voor een verdroging van het valleigebied.

  Hertsbergebeek (september 2022)

 

 

Samen werken aan watertekort     

Versanebeek - waterputWe streven naar een maximale, continue waterbeschikbaarheid voor alle sectoren. Water wordt duurzaam en zoveel mogelijk circulair gebruikt. Hemelwater wordt zo veel mogelijk ter plaatse gehouden. Dit kan door de plaatsing van schotten in het grachtensysteem en in de bovenlopen. Door het water maximaal op te houden en te bufferen, kan de infiltratie in belangrijke mate hersteld worden (actie 23). Ook de omvorming van conventionele drainage naar peilgestuurde drainage is belangrijk om de grondwatervoeding te bevorderen. 

De provincie West-Vlaanderen maakte een droogteplan op voor het afstroomgebied van de Rivierbeek (2de categorie waterlopen). Eén van de maatregelen zijn publiek-private waterputten die de landbouwers aanleggen met steun van de provincie, om in hun eigen waterbehoefte te voorzien (actie 22).

De vallei van de Velddambeek ter hoogte van Baliebrugge wordt klimaatrobuust gemaakt (actie 21). Via een slimme, stuurbare inlaat vanuit de Velddambeek zal het water zo lang mogelijk vastgehouden worden en zo zorgen voor meer infiltratie. Een betere voeding van de grondwatertafel is nodig om periodes van langdurige droogte te ondervangen.

De landbouwregio van Pittem en Ardooie heeft door het type teelt en door toenemende droogte een sterk groeiende irrigatiebehoefte. Dujardin Foods loost een aanzienlijke hoeveelheid gezuiverd afvalwater die via de Jobeek de regio verlaat. Via het project circulair watergebruik (actie 10) wordt gezuiverd effluentwater lokaal als irrigatiewater ter beschikking gesteld aan landbouwers die dit nodig hebben tijdens drogere perioden.

CIW

 


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.