Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Intro

De Mark is een speerpuntgebied van het stroomgebiedbeheerplan 2022 – 2027. We verwachten dat er na 2027 enkel nog natuurlijk herstel nodig is om de goede ecologische toestand te bereiken. Sinds 2012 overleggen de verschillende partijen actief in het gebied, ze werken samen acties uit en nog veel belangrijker, ze maken de nodige afspraken om ervoor te zorgen dat die acties ook worden uitgevoerd op het terrein.

 

De Mark ontspringt in Wallonië, als “La Marcq” in het gelijknamige dorp Marcq, een deelgemeente van Edingen in Wallonië. In Vlaanderen stroomt de Mark door Herne, Galmaarden en Viane (Geraardsbergen). Het laatste gedeelte van de waterloop stroomt opnieuw als La Marcq door Wallonië, om ter hoogte van Deux-Acren in de Dender uit te monden.

De Mark is in de loop der eeuwen sterk aangepast. De loop is op een aantal plaatsen op de rand van de vallei gelegd, onder meer voor de bouw van niet minder dan 8 watermolens. Op andere locaties zijn er stuwen geplaatst en de beek onderging rechttrekkingen over grote delen van haar loop.

In de voorbije jaren zijn er in het gebied heel wat herstelmaatregelen gerealiseerd, maar we zijn er nog niet. Vandaag kampt de Mark nog steeds met problemen rond vervuiling en zijn er nog gebieden met een hoog risico op wateroverlast of watertekort/droogte.

Mark - kaart situering en foto's

legende kaart

Samen aan de slag

Stroomgebiedbeheerplan

In het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027 is het stroomgebied van de Mark aangeduid als speerpuntgebied. De goede watertoestand is er haalbaar na 2027.

Totaalplan Mark

Eind 2010 en begin 2011 kampte de vallei van de Mark (en bij uitbreiding het Denderbekken) met zware overstromingen. Dit was het sein om een versnelling hoger te schakelen in het gebied. VMM stelde toen het Totaalplan Mark op. Ondertussen werd duidelijk dat waterknelpunten niet alleen konden aangepakt worden. Sinds 2015 wordt op initiatief van het bekkensecretariaat regelmatig overleg gepleegd met alle betrokken: waterbeheerders, natuur- en landbouwsector, rioolbeheerders, de ‘Markgemeenten’, de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid. En uiteraard vergeten we ook de Waalse collega’s daarbij niet. Soms met allen tegelijk aan de tafel, soms in kleinere groep rond een specifiek thema of gebied. Maar steeds met de intentie om samen actie te ondernemen om stappen vooruit te zetten in het waterbeheer van de Mark. Dit leidt tot een levende actielijst met heel wat projecten gelinkt aan de vier thema’s waterkwaliteit, wateroverlast, watertekort en waterbeleving.

Een klimaatrobuust stroomgebied van de Mark krijgt ook ondersteuning van de Blue Deal.

Ontdek hieronder de acties per thema

  


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.