Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Waterkwaliteit

picto thema waterkwaliteit

De Mark is er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan. Toch is het globale plaatje nog steeds niet goed genoeg, en haalt de Mark een matige score voor de ecologische toestand.

Mark - RWZI Edingen (STEP Enghien)Net zoals in heel wat andere waterlopen in Vlaanderen, is ook hier het gehalte aan totaal fosfor in de waterloop de grote boosdoener. De grote erosiegevoeligheid, samen met de nog vrij lage zuiveringsgraad in het gebied en de sterke verdunning van het rioleringsstelsel met daaraan gerelateerd veelvuldige overstortwerking, zijn de belangrijkste oorzaken van de matige ecologische toestand. Daarbij mogen we ook de bron niet vergeten, want waar de Mark Vlaanderen binnenkomt vanuit Wallonië, haalt ze de goede ecologische toestand al niet meer.

Marcq - aangelegde meander (Lessines)

Helemaal afwaarts zijn reeds verschillende herstelmaatregelen gebeurd: herstellen en terug aansluiten van meanders, verwijderen van een stuw, aanleg vispassage rond de Mertensemolen en aanleg van een winterbed afwaarts de Driscaertmolen.  Opwaarts bevinden zich ter hoogte van de molens nog verschillende vismigratieknelpunten waardoor vrije vismigratie op de Mark nog niet mogelijk is.

Wat de zijlopen betreft, baart de toestand van de Beverbeek, één van de belangrijkste zijwaterlopen van de Mark, heel wat zorgen. De beek heeft wel een zeer goede structuurkwaliteit, maar de fysicochemische kwaliteit is er nog steeds heel slecht. Ongezuiverde huishoudelijke vuilvrachten, incidentele of bewuste lozingen, erosie van nutriëntrijk sediment naar de waterloop… dit zijn allemaal problemen waar de Beverbeek mee kampt.

    

Samen werken aan waterkwaliteit

Recente waterkwaliteitsgegevens tonen aan de goed ecologische toestand voor de Mark haalbaar moet zijn vanaf 2027. Belangrijk is dan wel dat we vanaf nu maximaal inzetten op de nodige maatregelen.

Belangrijke winsten kunnen gehaald worden in de verdere uitbouw en optimalisatie van de rioleringsinfrastructuur (actie 1, actie 2, actie 3, actie 17, actie 18, actie 30, actie 36). Deze zullen een zeer belangrijke impact hebben op het terugdringen van de fosforgehaltes. Ook voor de sector landbouw zijn er verschillende acties die een positieve impact zullen hebben op het terugdringen van de nutriëntengehaltes in de waterloop (actie 16, actie 35, actie 37, actie 38, actie 39). Voor het sediment dat toch in de waterloop terechtkomt, is het efficiënt om een zandvang aan te leggen (actie 19).

Mark - heraangelegde meander (Herne)Een betere structuurkwaliteit draagt bij aan de goede ecologische toestand. Het herstellen van de beekstructuur op een aantal zijwaterlopen en het wegwerken van de vismigratieknelpunten zijn daarbij de voornaamste acties (actie 10, actie 11, actie 12, actie 13, actie 14, actie 15, actie 23, actie 24). Er wordt ook blijvend ingezet op een structurele aanpak van invasieve exoten langsheen de waterlopen (actie 28).

Tot slot blijft er ingezet worden op overleg met alle betrokken partners, aan weerszijden van de gewestgrens (actie 31), want we zullen iedereen nodig hebben, van bron tot monding, om de doelstellingen voor de Mark te realiseren.

Mark - Van Nerommolen (Herne)

CIW


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.