Wateroverlast
Wateroverlast wordt in het gebied van de Voer vooral veroorzaakt door afstromend water en erosie, eerder dan door overstroming vanuit de Voer zelf. Erosiebestrijdingsmaatregelen zijn dan ook zeer relevant in dit gebied. Daarnaast zijn maatregelen die het water vasthouden aan de bron essentieel.
Samen werken aan wateroverlast
Door zijn sterk hellend karakter en zijn leembodems is het gebied van de Voer heel erosiegevoelig. Alle gemeenten in het gebied beschikken over een goedgekeurd erosiebestrijdingsplan en nemen maatregelen om de impact van erosie tegen te gaan of te verminderen (actie 5).
In de hemelwater- en droogteplannen, die de gemeenten hier al opgemaakt hebben, zijn allerlei maatregelen voorzien om op een betere en efficiëntere manier om te gaan met regenwater. Op deze manier kan zowel wateroverlast voorkomen worden als watertekort vermeden. Het in de praktijk brengen van deze acties is belangrijk (actie 16).
De structuur van de Voer is op verschillende plaatsen sterk aangepast. Het terug natuurlijker maken van de waterloop zorgt er voor dat de waterloop meer water kan vastgehouden en de kans op wateroverlast vermindert. Het water krijgt zo ook meer kans om te infiltreren in de bodem (actie 13, actie 17).