Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

actie 17: Uitvoeren van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid en Mestbeleid

   

titel Uitvoeren van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid en Mestbeleid
initiatiefnemer(s) Agentschap Landbouw en Zeevisserij, Vlaamse Landmaatschappij
omschrijving

Uitspoeling (rechtstreeks of via drainage) en afspoeling van landbouwpercelen voor intensieve groententeelt en serreteelt of incidenten zoals afspoeling van erfsappen of mest (bijvoorbeeld op een gracht afwaterend naar de Steenmolenbeek, spuistroom serres op de Zwartegatbeek) zijn de belangrijkste oorzaken voor het aandeel stikstof en fosfor van de sector landbouw in de waterlopen. Er worden ook overschrijdingen voor pesticiden vastgesteld. Het generieke landbouwbeleid (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en Mestbeleid) vormen een belangrijke basis voor de verdere verbetering van de waterkwaliteit. Het zet landbouwers er toe aan om optimale bemesting toe te passen, afspoeling van erfsappen te voorkomen, braakliggende percelen te vermijden, bufferstroken aan te leggen, impact van drainagewater te beperken door denitrificatie,… Dat is een grote uitdaging voor dit afstroomgebied met een groot aandeel groententeelt.

draagt bij tot picto thema waterkwaliteit 
meer info

picto SGBP3 Stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 (hoofdstuk 4 MaPro)

In hoofdstuk 4.10.4 van he maatregelenprogramma van de stroomgebiedbeheerplannen worden de generieke acties besproken om de verontreiniging van oppervlaktewater terug te dringen. De acties onder de maatregelen 7B_D, 7B_E, 7B_E, 7B_F, 7B_G en 7B_H geven uitvoering aan het voorkomen van diffuse verontreiniging. Ze bevatten aanbevelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het Mestbeleid.

  

picto thema waterkwaliteit

terug naar thema waterkwaliteit

overzicht van alle acties

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.