Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Internationaal samenwerken

Beken en rivieren stoppen niet aan de grens. Ze vragen best een krachtige, gestroomlijnde aanpak voor het hele stroomgebied. Daarom sloegen 13 Vlaamse en Nederlandse partners in 2020 de handen in mekaar. Doel is om het beeklandschap van de Warmbeek-Tongelreep weerbaarder en veerkrachtiger te maken voor de toekomst. Hierbij staan 3 thema’s centraal:

  • een klimaatrobuust landschap creëren met een duurzaam waterbeheer, klimaatadaptatie en beeklandschapsontwikkeling;
  • natuurgebieden verbinden;
  • de (be)leefbaarheid van het gebied verbeteren.

Warmbeek - grensoverschrijdende kerngroep  Warmbeek - grensoverschrijdende kerngroep2

In 2022 werd een samenwerkingsconvenant tussen de 13 partners bestuurlijk ondertekend. Dat leidde tot een gezamenlijk grensoverschrijdend uitvoeringsprogramma en een platform om informatie en kennis uit te wisselen. Het vormt ook de basis voor nieuwe gemeenschappelijke projecten. Zo vroegen zeven partners in 2023 samen Europese subsidies aan voor een nieuw Vlaams-Nederlands Interreg-project, ‘Weerbaar Dommelland’, dat zal inzetten op een klimaatrobuust landschap waarbinnen het watersysteem sterker wordt gemaakt om klimaatschokken op vangen. Binnen dit Europees subsidieproject worden maatregelen uitgevoerd op de waterlopen in de valleien, de hoger gelegen open gebieden (landbouw en natuur) en de blauw-groene infrastructuur in de bebouwde centra.

De volgende partijen ondertekenen het samenwerkingsconvenant voor klimaatrobuuste beekvallei Warmbeek-Tongelreep: Vlaamse Milieumaatschappij*, Provincies Noord-Brabant* (NL) en Limburg (BE), Waterschap De Dommel*, Watering De Vreenebeek, Gemeenten Eindhoven*, Hamont-Achel, Pelt*, Valkenswaard*, Waalre, Bocholt en Peer*, Natuurgrenspark De Groote Heide,

De partners met een * sloegen bijkomend de handen in elkaar voor een nieuw Vlaams-Nederlands Interreg-project, ‘Weerbaar Dommelland’ (2024-2027).

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.