Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Intro

De stroomgebieden van Kleine Nete I en Wamp zijn speerpuntgebieden van het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027. We verwachten dat ze tegen 2027 een goede ecologische toestand kunnen bereiken. Om dat te verwezenlijken, startte het bekkensecretariaat eind 2016 het integraal project ‘Kleine Nete en Wamp’ op voor een gebiedsgerichte en participatieve aanpak in het stroomgebied.

De Kleine Nete ontstaat door het samenvloeien van verschillende beekjes. Het afstroomgebied van Kleine Nete I en Wamp samen is een relatief groot gebied, dat zich uitstrekt van Mol en Arendonk in het oosten tot de monding van de Wamp in de Kleine Nete te Kasterlee in het westen.

Door rechttrekkingen in het verleden en door de vele afvoergrachtjes en drainagesloten voeren waterlopen het water versneld af. Valleien worden nog te weinig aangesproken. Dat werkt verdroging in de hand. Desondanks wordt het gebied gekenmerkt door de aanwezigheid van waardevolle waterlopen en talrijke natuurgebieden en biedt het heel wat kansen om water- en natuurdoelstellingen samen aan te pakken. Hoewel de algemene waterkwaliteit vrij goed is, staan de bovenlopen van Kleine Nete I en Wamp onder druk door calamiteiten, overstortwerking en afvalwater van nog niet aangesloten huishoudens.

Kleine Nete & Wamp - situeringskaart en fotos

legende kaart   

Samen aan de slag

Stroomgebiedbeheerplan

In het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027 zijn de afstroomgebieden van Kleine Nete I en Wamp aangeduid als speerpuntgebied. De goede watertoestand is er haalbaar tegen 2027.

 

Integraal project Kleine Nete I en Wamp

Het integraal project Kleine Nete I en Wamp is een overlegplatform dat het halen van de goede ecologische toestand voor het afstroomgebied van de Kleine Nete en Wamp begeleidt en ondersteunt, en andere projecten opvolgt (zoals het Blue Deal-project ‘vlaggenschip Kleine Nete’ en het strategisch project ‘Méér veerkracht in de vallei van de Kleine Nete’). De gebiedspartners volgen er de toestand van de waterlopen en de voortgang van de  acties op, stemmen acties af, zoeken naar consensus en draagvlak, detecteren en bespreken knelpunten, enz.

Ontdek hieronder de acties per thema

  


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.