Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Intro

De Molenbeek-Bollaak is een speerpuntgebied van het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027. We verwachten dat we tegen 2027 de goede ecologische toestand kunnen bereiken. Om dat te verwezenlijken, startte het bekkensecretariaat Netebekken al in 2016 met een gebiedsgerichte en participatieve aanpak in het stroomgebied van de Molenbeek-Bollaak.

De Molenbeek-Bollaak is een belangrijke zijwaterloop van de Kleine Nete in het westen van het Netebekken. De beek ontspringt in Beerse en mondt in Ranst, vlakbij de grens met Nijlen en Lier, uit in de Kleine Nete.

Tussen Lier en het Albertkanaal vormen de Molenbeek-Bollaak, de Kleine Nete en het Netekanaal samen een uniek valleigebied van ongeveer 8 km lang en 1 km breed. Het uitzicht van de vallei is sinds de jaren 1960 drastisch veranderd: van een open cultuurlandschap waarin natte graslanden domineerden, naar een lappendeken van  weekendverblijven met kunstmatige vijvers, grondoverschotten, bouwafval, opgehoogde terreinen en ingedijkte waterlopen. Deze evolutie zorgde voor een enorm verlies aan waterbergend vermogen. Dankzij een grote verscheidenheid aan natte en droge biotopen blijft de vallei wel een bijzonder ecosysteem waarin tal van planten en dieren, waaronder heel wat zeldzame soorten, zich thuis voelen.

Ook opwaarts het Albertkanaal biedt het stroomgebied van de Molenbeek-Bollaak heel wat kansen voor water en natuur. Trajecten van de bovenloop van de Molenbeek, de Tappelbeek opwaarts het Albertkanaal, de Delfte Beek en de Klein Wilboerebeek liggen binnen habitatrichtlijngebied.   Structuurverbeteringen aan de waterloop dragen niet alleen bij aan een betere biologische waterkwaliteit, maar ook aan de bredere natuurdoelstellingen.

Molenbeek-Bollaak situeringskaart en foto's

   legende kaart

Samen aan de slag

Stroomgebiedbeheerplan

In het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027 is het stroomgebied van de Molenbeek-Bollaak aangeduid als speerpuntgebied. De goede watertoestand zou er haalbaar moeten zijn tegen 2027. Om dat te verwezenlijken, startte het bekkensecretariaat Netebekken binnen het stroomgebied al in 2016 met een gebiedsgerichte en participatieve aanpak.

Samen met heel wat partners in het gebied werken we aan vier thema's: waterkwaliteit, wateroverlast, watertekort en waterbeleving. We volgen de watertoestand en de voortgang van  acties op, stemmen projecten af, zoeken naar consensus en draagvlak,  detecteren en bespreken knelpunten, enz.

Gebiedscoalitie Kleine Nete (focusgebied Bollaak)

Voor het gebied tussen Lier en het Albertkanaal, waar de Molenbeek-Bollaak, de Kleine Nete en het Netekanaal één valleigebied vormen, werken de partners sinds het strategisch project 'Veerkracht in de vallei van de Kleine Nete' (2018-2021) samen aan meer ruimte voor water, natuur en recreatie:

  1. Ruimte voor water: Het gebied heeft potentie om maar liefst 500.000 m³ extra water te bergen. Door structuurherstel van het afwaartse traject kan de Molenbeek-Bollaak de goede ecologische toestand bereiken, zoals vooropgesteld vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water.
  2. Ruimte voor natuur: Binnen habitatrichtlijngebied ligt de focus op het realiseren van extra leefgebied voor soorten. We streven naar een landschap met een slingerende rivier, bloemrijke graslanden en ruigten, venige moerassen en uitgestrekte broekbossen.
  3. Ruimte voor recreatie: Het gebied is vandaag al een hotspot voor recreatie. De visie zet verder in op recreatie op maat van de omgeving. In de toekomst worden recreanten ontvangen aan de onthaalpoorten aan de Emblem-brug en Molternetebrug en kunnen inwoners nog meer genieten van prachtige natuur in hun onmiddellijke omgeving. 

Met het strategisch project ‘Méér veerkracht in de vallei van de Kleine Nete’ (2021-2024) werd het engagement voor dit gebied verdergezet. Ook na afloop van het strategisch project krijgt het gebied nog de nodige aandacht binnen de gebiedscoalitie Kleine Nete onder leiding van gouverneur Cathy Berx.

Een klimaatrobuust stroomgebied van de Molenbeek-Bollaak krijgt ook ondersteuning van de Blue Deal. Enkele belangrijke acties in het focusgebied Bollaak maken deel uit van het vlaggenschipproject Kleine Nete.

 

Ontdek hieronder de acties per thema

  


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.