Watertekort
Door klimaatverandering stijgt het risico op waterschaarste. De voorbije droge en warme zomers leidden tot historisch lage grondwaterstanden, lage waterpeilen in de waterlopen en een verminderde waterkwaliteit. Ook in het afstroomgebied van de Molenbeek-Bollaak hebben de vaak ecologisch waardevolle, kleinere waterlopen meer en meer te maken met waterschaarste en droogval. Daarom geldt er sinds 2022 een permanent onttrekkingsverbod op alle waterlopen behalve op de Molenbeek-Bollaak (vanaf monding Delfte Beek).
Samen werken aan watertekort
Om het risico op waterschaarste voor de mens en het watersysteem te beperken, willen we watersystemen herstellen en het water beter vasthouden in waterlopen en grachten en regenwater ter plaatse laten infiltreren. Via onderzoek (actie 1) en planfiguren zoals de gemeentelijke hemelwater- en droogteplannen, werken we aan een gedragen langere termijn visie voor het stroomgebied.
Binnen het klimaatprogramma ‘verdroging en ontharding’ van het strategisch project ‘Méér veerkracht voor de vallei van de Kleine Nete’ werd een klimaatprogramma ‘verdroging en ontharding ontharding’ gedefinieerd (actie 5). Zo streven we bijvoorbeeld naar 1 hectare ontharding in elk van de deelnemende gemeenten.
Heel wat projecten in het gebied (actie 2, actie 3, actie 4, actie 6, actie 9 en actie 10) richten zich op structuurherstel van de waterloop en de vallei. Bijkomende ruimte voor water komt ook de strijd tegen droogte ten goede. Extra waterberging zorgt immers ook voor extra vernatting en infiltratie van hemelwater in de bodem. En daar waar nodig (of soms ook niet nodig) steekt de bever, die ondertussen al een tiental jaar actief is in het gebied, een handje toe.
stand van zaken uitvoering acties