Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Waterkwaliteit

picto thema waterkwaliteitDe Molenbeek-Bollaak doet het beter dan veel andere waterlopen in Vlaanderen. De goede ecologische toestand wordt er wel nog (net) niet gehaald. Drie van de vier biologische parameters (macro-invertebraten, ondergedoken waterplanten (macrofyten) en vissen) hebben een matige toestand. De parameter fytobenthos (ééncellige algen die leven op de bodem, de oever of waterplanten) scoort goed. Ook fysico-chemisch blijft de waterkwaliteit matig (voornamelijk opgeloste zuurstof en totaal fosfor, en in mindere mate elektrische geleidbaarheid en totaal stikstof). Omwille van de natuurdoelstellingen heeft de Molenbeek-Bollaak een verstrengde norm voor onder meer opgeloste zuurstof.

Afwaarts het Viersels Gebroekt liep de Molenbeek-Bollaak tot voor kort grotendeels kaarsrecht naast het Netekanaal en was de structuurkwaliteit ondermaats. In februari 2023 zijn hier beekherstelwerken gestart. Positief is dat er in het hele afstroomgebied geen noemenswaardige vismigratieknelpunten meer voorkomen.

De waterkwaliteit van de zijwaterlopen en het opwaartse deel van de Molenbeek-Bollaak is eveneens matig. Een aantal parameters (macro-invertebraten, totaal fosfor,…) scoren hier wel iets beter. Op de Kleine Beek zijn de ondergedoken waterplanten zo goed als volledig afwezig.

Molenbeek-Bollaak structuurherstel

  

Samen werken aan waterkwaliteit

Uitbouw saneringsinfrastructuur (acties 7, 8 en 11 tot en met 30)

In het afstroomgebied van de Molenbeek-Bollaak zitten we op koers om de goede ecologische toestand te halen tegen 2027. Voorwaarde is dat we de vele rioleringsprojecten die opgedragen zijn, uitgevoerd krijgen tegen 2027. Een belangrijk project is het uit dienst nemen van de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in Viersel waarbij al het afvalwater via de Oostmalsesteenweg aangesloten wordt op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Lier (actie 23). Een ander groot project zijn de rioleringswerken langs de N14 in de omgeving van de KMO-zone in Massenhoven (actie 24 en actie 25). Daarnaast saneren we de komende jaren ook lozingspunten en overstorten met een directe impact op de habitatrichtlijngebieden zoals het Zoerselbos, Viersels Gebroekt,…(actie 7 en actie 8).

Structuurherstel waterlopen

Naast het aanpakken van de lozingspunten, zorgen we er ook voor dat het zelfzuiverend vermogen van de waterloop verbetert. Dit doen we door werk te maken van structuurherstel, bijvoorbeeld via hermeandering, het inbrengen van dood hout, aangepast beheer, enz. We verbeteren hiermee tegelijkertijd ook het leefgebied van de fauna en flora in de waterloop. Zo hebben we onder meer concrete plannen voor de Molenbeek-Bollaak naast het Netekanaal (actie 2) en opwaarts Krabbels (actie 9), de Krabbelsloop (actie 9), de Delfte Beek (actie 3) en het afwaartse deel van de Tappelbeek (actie 4).

CIW

stand van zaken uitvoering acties


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.