De aanmaning en de keuring
De aanmaning
Een aanmaning is geen formeel juridisch instrument. Het is een officieel verzoek om de vastgestelde tekortkomingen recht te zetten tegen een bepaalde datum en een waarschuwing dat formele stappen zullen gezet worden indien dat niet gebeurt.
Ook een andere rechtspersoonlijkheid (bv. de rioolbeheerder) dan diegene die in de latere fase de handhavingsprocedure opstart, kan de aanmaning sturen. Een aanmaning heeft geen formele vormvereisten.
Start tijdig met het versturen van een aanmaning, zodat ook tijdig kan overgegaan worden tot een effectieve handhaving, mocht dat nodig blijken.
De keuring
Via het Algemeen Waterverkoopreglement is de keuring van de privéwaterafvoer sinds juli 2011 verplicht:
- vóór de eerste ingebruikname
- bij belangrijke wijzigingen
- na vaststelling van een inbreuk op de gelijkvormigheid, op verzoek van de exploitant
- bij de aanleg van een gescheiden riolering op het openbaar domein, met de verplichting om af te koppelen op privédomein, conform de bepalingen van VLAREM.
De doelstelling van de keuring is
- om na te gaan of het afvalwater (correct) aangesloten is:
- op de openbare riolering als de openbare weg voorzien is van een openbare riolering
- op de septische put in het collectief te optimaliseren buitengebied. In dit geval moet zowel zwart als grijs afvalwater aangesloten worden op de septische put
- op de individuele zuivering (IBA) in het individueel te optimaliseren buitengebied.
- om de scheiding van regenwater en afvalwater op het private terrein na te gaan. Bij een nieuwbouwwoning wordt ook de aanwezigheid van de regenwaterput gecontroleerd.
De keuring doet geen uitspraak over de hydraulische werking van de privéwaterafvoer.
Als de privéwaterafvoer niet conform de wettelijke en technische voorschriften is, kan de exploitant (rioolbeheerder) met het oog op de veiligheid, gezondheid of bescherming van het leefmilieu de dienstverlening schorsen of beperken. Op die manier kan hij de burger er toe aanzetten om zich alsnog in orde te stellen.
Daarnaast voorziet het Algemeen Waterverkoopreglement dat de exploitant/rioolbeheerder via een Bijzonder Waterverkoopreglement of Algemene Voorwaarden bijkomende voorwaarden kan bepalen voor de uitvoering van de privéwaterafvoer.