Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Juli 2025 - Technisch achtergronddocument bij GSV Hemelwater aangepast

Sinds 2 oktober 2023 is een nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening (GSV) hemelwater van kracht. Om de correcte interpretatie en toepassing te ondersteunen, stelde de CIW in samenwerking met NAV en vertegenwoordigers van de water- en rioolbeheerders, een technisch achtergronddocument op. Dit document biedt praktische voorbeelden en verduidelijkingen voor initiatiefnemers, architecten, vergunningverleners en adviesverleners.

Regelmatige actualisatie op basis van praktijkervaring

Het technisch document wordt regelmatig geactualiseerd op basis van signalen en ervaringen uit het werkveld. De meest recente versie werd eind juni 2025 goedgekeurd door de CIW. Een bevraging bij de actoren via hun koepelorganisaties lag mee aan de basis van de actualisatie.

Technisch achtergronddocument GSV Hemelwater

Belangrijkste wijzigingen in de nieuwe versie

Hemelwaterputten

  • Nieuwe cijfers over de gebruiksmogelijkheden voor hemelwater bij residentieel gebruik.
  • Verwijzing naar de Sumaqua-tool voor berekeningen bij niet-residentieel verbruik.
  • Extra voorbeelden van (ver)bouwwerken waarvoor een hemelwaterput verplicht is bij winkels, scholen en opslagplaatsen.
  • Richtlijnen voor de plaatsing van hemelwaterputten in moeilijke omstandigheden, zoals bij dieperliggende buizen.

Infiltratievoorzieningen

  • Meer nauwkeuriger omschrijving van de berekening van de afwaterende oppervlakte.
  • Verduidelijking van de mogelijkheden voor (deels) bovengrondse infiltratiesystemen, met aandacht voor hybride oplossingen, waterdoorlatende verhardingen en het gebruik van niet-natuurlijke materialen wanneer volledig natuurlijke systemen niet haalbaar zijn.
  • Toevoeging van een bijkomende motivatie om in bepaalde gevallen te kiezen voor een ondergronds systeem (erosie of risico op onderlopen lagergelegen gebied).

Overige aanpassingen

  • Voor toepassingen op het openbaar domein is de inhoud afgestemd op de geactualiseerde technische toelichting 3 bij de Code van Goede Praktijk voor Rioleringen.
  • Tot slot zijn doorheen het document diverse verduidelijkingen aangebracht.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.