Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Waterkwaliteit

picto thema waterkwaliteit

  

roostersIn het afstroomgebied van de Kerkebeek hebben heel wat beekjes nog een slechte waterkwaliteit. Ongezuiverde lozingen van woonkernen en industriële lozingen spelen daarin een rol. Stroomopwaarts hypothekeert de sterk vervuilde Moubeek de waterkwaliteit van nagenoeg het volledige stroomgebied. Desondanks noteert de Kerkebeek stroomafwaarts wel een goede score voor macro-invertebraten zoals slakken, wormen en insecten. Dat goede resultaat is gelinkt aan een goede score voor opgeloste zuurstof. Op dit punt zijn ook de water- en oeverplanten (macrofyten) geëvolueerd van een score slecht naar matig.

De Moubeek en stukken van de Plaatsebeek hebben nog hun natuurlijke verloop en meanders. De gekalibreerde Rollewegbeek verdient de nodige aandacht als natuurverbinding tussen de benedenloop van de Kerkebeek en de ecologisch interessante bovenlopen. De overige beken in het stroomgebied van de Kerkebeek zijn vaak rechtgetrokken of ingebuisd. Op andere punten zijn er oeververstevigingen aangebracht.

   

betonnen oevers

      

Samen werken aan waterkwaliteit

De Kerkebeek kan na 2033 dankzij natuurlijk herstel een goede ecologische toestand bereiken. Om dat te realiseren moeten we nu al sterk inzetten op verschillende maatregelen.

Tegen 2027 moeten de stikstof- en fosforgehaltes in het water sterk naar beneden, waarbij respectievelijk de sectoren landbouw en huishoudens de grootste bijdragen moeten leveren. Op verschillende punten in het afstroomgebied van de Kerkebeek komen lozingen in het water terecht. Door de rioleringsinfrastructuur verder uit te bouwen en te optimaliseren (actie 4, actie 6, actie 8, actie 10, actie 11, actie 12, actie 13, actie 15, actie 16 en actie 21) zorgen we ervoor dat er minder verontreinigende stoffen in de waterloop belanden. De bouw van een RWZI te Wijnendale (actie 18) en uitbouw van een rioleringsnetwerk die er op aansluit (actie 17 en actie 19), zal de waterkwaliteit van de Moubeek ten goede komen. Er wordt onderzocht of de Moubeek die ondergronds doorheen het industriegebied Zuidwege loopt terug kan worden open gelegd (actie 14).

Ook een betere structuurkwaliteit van de waterloop draagt bij aan een goede ecologische toestand. De ingekokerde Kerkebeek ter hoogte van Brugge wordt opnieuw opengelegd (actie 1). De betonnen koker blijft behouden en krijgt een nieuwe bestemming als opslag voor regenwater. Ook op andere locaties wordt nagegaan of de waterloop opnieuw kan worden  opengelegd (actie 22, actie 30 en actie 32) of op welke plaatsen de betonnen oeverversteviging vervangen kan worden door natuurlijkere materialen (actie 2).

In het afstroomgebied komt bodemerosie vrij lokaal voor t.h.v. de bovenlopen, wat voor aanslibbing afwaarts zorgt . Ter hoogte van de bovenlopen willen we ook bodemerosie voorkomen en zorgen we voor een goed onderhoud van de kleinere waterlopen, aangezien die stroomafwaarts voor aanslibbing kunnen zorgen. Een slibruiming  van de Oude Kerkebeek werd in 2020 uitgevoerd (actie 3). Een slibruiming van het Zuidervaartje ter hoogte van het Lappersfortbos is voorzien (actie 23).

Blauwgroene diensten zoals kleine landschapselementen, perceelrandenbeheer en erosiebestrijding bieden mogelijkheden om de nutriënteninstroom en het afspoelen van bodemmateriaal te beperken en dragen aldus bij tot een ecologisch herstel van de waterlopen en bijbehorende omgeving (actie 2).

  

Kerkebeek - kaart acties waterkwaliteit

  


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.