Bekkenspecifiek deel Demerbekken 2016 - 2021
Focus op het oppervlaktewater in het Demerbekken
Het bekkenspecifieke deel voor het Demerbekken focust op het oppervlaktewater in het Demerbekken en bestaat uit volgende hoofdstukken:
- Een algemene beschrijving van de ligging van het bekken en van wat het bekken kenmerkt.
- Analyses beschrijven de belangrijkste sectoren in het bekken en de invloed van deze sectoren op het watersysteem. Ook de aanwezigheid van beschermde gebieden en het overstromingsrisico in het bekken wordt in dit hoofdstuk behandeld.
- De milieudoelstellingen waaraan de toestand van het oppervlaktewater getoetst wordt en de huidige toestand in het bekken.
- De visie op het waterbeheer in het bekken. Welke watergebonden problemen doen zich voor en hoe wil de overheid de problemen aanpakken.
- Acties om de toestand van het oppervlaktewater te verbeteren en om ons beter te beschermen tegen overstromingen hebben betrekking op het ganse bekken, op een bepaald gebied of op een bepaalde waterloop in het bekken.
- Een beknopt overzicht van de vooruitgang van de toestand van het watersysteem in het bekken in de voorbije zes jaar en een overzicht van de gemotiveerde afwijkingen op het behalen van de milieudoelstellingen.
Bekkenspecifieke deel voor het Demerbekken trekt kaart van gebiedsgerichte werking
In het bekkenspecifieke deel voor het Demerbekken zijn 4 speerpuntgebieden en 9 aandachtsgebieden aangeduid. De komende jaren staan hier heel wat initiatieven op stapel om de doelstellingen van de Europese kaderrichtlijn Water te halen.
Door gerichte inspanningen willen we de goede toestand in de speerpuntgebieden - Munsterbeek, Demer I, Mombeek en Zwarte Beek - halen in 2021. In de aandachtsgebieden - Velpe, Herk, Begijnenbeek, Demer II, Mangelbeek, De Hulpe-Zwart Water, Winge, Demer VI en Demer VII - wordt naar een goede waterkwaliteit in 2027 gestreefd of is een sterke lokale dynamiek aanwezig om acties uit te voeren die in aanzienlijke mate bijdragen aan een verbetering van de toestand.
Het bekkensecretariaat brengt alle betrokkenen per speerpunt- of aandachtsgebied samen in een gebiedsgericht overleg om de acties en maatregelen te bundelen en op elkaar af te stemmen.
Uiteraard blijven we ook in de andere gebieden van het bekken investeren om de waterkwaliteit te verbeteren en het overstromingsrisico te verminderen.
U kunt het bekkenspecifieke deel voor het Demerbekken 2016 - 2021 downloaden via de rubriek gerelateerde inhoud onderaan deze pagina.
Wie informatie zoekt over het vorige bekkenbeheerplan voor het Demerbekken en de daarbijhorende bekkenvoortgangsrapporten vindt die eveneens in de rubriek gerelateerde inhoud onderaan de pagina.