Wateroverlast
Bepaalde plaatsen in de IJsevallei zijn gevoelig voor overstromingen, maar de voornaamste bron van wateroverlast is hier erosie. De combinatie van een leembodem en een uitgesproken reliëf maakt het gebied erg gevoelig voor erosie.
Samen werken aan wateroverlast
Het centrum van Eizer, een gehucht van Overijse, wordt vaak getroffen door snel afstromend water vanuit de hoger gelegen Marnixwijk. De Nellebeek kan dit niet allemaal slikken. In de Marnixwijk werd al een groot bufferbekken aangelegd, en de geplande werken om van de Marnixwijk een klimaatrobuuste wijk te maken, zullen hier zeker verbetering brengen (actie 20). Ook het recent aangelegde overstromingsgebiedje ter hoogte van de Ketelheide op de Nellebeek draagt hiertoe bij (actie 24).
Wateroverlast wordt hier echter voornamelijk veroorzaakt door afspoelende modder en water, door erosie dus. De gemeenten ondernemen hier al vele jaren samen met de erosiecoördinatoren acties om erosie te bestrijden (actie 8). Eén van de meest erosiegevoelige zones is het afstroomgebied van de Langegracht, een zijbeekje van de IJse. In het landinrichtingsplan OVID (Over Voer, IJse en Dijle) is dan ook specifiek ingezet op de Langegracht voor erosiebestrijding (actie 30).
In de hemelwater- en droogteplannen die de gemeenten aan het opmaken zijn, worden allerlei maatregelen voorgesteld om regenwater lokaal vast te houden en te laten infiltreren (actie 22). Al deze maatregelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van wateroverlast, en zorgen er vaak tegelijkertijd voor dat ook droogte wordt tegengegaan. Een win-win dus!