Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Watertekort

picto thema watertekort

  

IJse - bron OverijseDoor de klimaatverandering stijgt het risico op waterschaarste. De verschillende droge en warme zomers de voorbije jaren leidden tot historisch lage grondwaterstanden, lage waterpeilen in de waterlopen en een verminderde waterkwaliteit. In de IJsevallei merken we een duidelijk daling van de grondwaterstanden het voorbije decennium. Ook de waterstand van de IJse zelf vertoont een dalende trend. De bovenloop en zijlopen vallen droog in de zomer. Ook voor de waardevolle natte natuur in de vallei vormt deze verdroging een bedreiging.

  

 bronnen in de flanken van de IJsevallei

Samen werken aan watertekort     

De IJsevallei is nochtans van nature een waterrijke vallei met heel veel bronnetjes. Veel van die bronnen zijn in de loop van de tijd verdwenen en aangesloten op de riolering. Via het project (Her)bronnen in de Brabantse wouden worden deze bronnen in kaart gebracht en zullen een bron in Neerijse en één in Huldenberg centrum terug opgewaardeerd worden (actie 9, actie 17, actie 18, actie 19).

bronnetjes nog aangesloten op riolering (centrum Huldenberg)Nellebeek - wegnemen verharding (voor en na)Belangrijk om verdroging tegen te gaan is er voor zorgen dat water opnieuw de grond kan indringen, dus de sponswerking van het landschap herstellen. Het verwijderen van overbodige verharding is hierin een essentiële stap. Zo zijn in Overijse de Meeuwenlaan en de Zwanenlaan onthardt in kader van landinrichting IJsevallei (actie 16). Ook de Marnixwijk in Overijse is een mooi pilootproject in dit kader (actie 20). In Huldenberg wordt het dorpsplein, dat nu een grote stenen vlakte is, onthardt en opnieuw ingericht als een blauw-groene stapsteen (actie 19). Dergelijke acties kunnen op nog veel andere plaatsen uitgevoerd worden. De hemelwater- en droogteplannen, die de gemeenten opmaken, vormen hiervoor een belangrijke leidraad (actie 22).

Niet alleen in de verharde ruimte kunnen maatregelen genomen worden om verdroging tegen te gaan. Ook in de open ruimte stroomt het water in dit sterk hellende gebied vaak te snel af waardoor het niet kan indringen. Erosiebestrijdingsmaatregelen zorgen er voor dat afstromende modder op bepaalde plaatsen wordt tegengehouden en zo geen overlast meer veroorzaakt, maar ze zorgen er ook voor dat het water opnieuw kan indringen in de bodem (actie 8). In het gebied van de Langegracht, een sterk erosiegevoelig gebied, zal een swale aangelegd worden als pilootproject (actie 30).

  

Kaart watertekort IJse


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.