Waterbeleving
De IJsevallei is een heel afwisselende vallei, waar bos- en natuurgebieden afwisselen met grote, drukke wegen en woonkernen. De IJse vormt hier het verbindende lint, waarlangs het vaak aangenaam wandelen of fietsen is. In de woonkernen zelf vormt de onmiddellijke omgeving van de IJse dan ook een aangenaam blauw-groen rustpunt. De IJse zorgt hier immers voor verkoeling en biodiversiteit. Toch zijn nog lang niet alle potenties optimaal benut!
Samen werken aan waterbeleving
De audiotour ‘Water aan zet in de valleien van IJse en Dijle’ gidst de wandelaar langs de IJse en de Dijle in Loonbeek en Neerijse (actie 28). Zo wordt de wandelaar bewust gemaakt van de potenties en de knelpunten van de IJse, en komt hij te weten wat er nog allemaal op de planning staat.
Het IJsepad is een belangrijke recreatieve ader die het mogelijk maakt dat mensen van in Huldenberg centrum tot aan de monding van de IJse in de Dijle in het natuurgebied de Doode Bemde kunnen wandelen. Dit pad kalft echte vaak af en verhinderd de vrije meandering van de IJse. Binnen landinrichting OVID (Over Voer, IJse en Dijle) zal het pad aangepakt worden en plaatselijk verlegd worden. De link met de IJse blijft behouden, de wandelaar krijgt een beter pad, en de natuur en de IJse krijgen terug meer kansen (actie 26).
Nog binnen OVID zal ook het centrum van Huldenberg, meer bepaald de omgeving van het gemeentehuis en de sporthal, samen met het Gemeenteplein, aangepakt worden. Er wordt een groenblauwe dooradering uitgewerkt van deze nu grotendeels verharde zone waar de IJse verscholen door loopt. De zichtbaarheid van de waterloop zal hier vergroot worden en de waterbeleving wordt versterkt. In de speelzones die hier ingericht worden, zal een duidelijke link met water voorzien worden (actie 19, actie 29).
Ook in het andere landinrichtingsproject in het gebied, landinrichting IJsevallei, is er veel aandacht voor waterbeleving. Zo zal aan de IJsebroeken een vlonderpad aangelegd worden, worden er in het gebied Paardewater- Ten Trappen wandelpaden en een uitkijktoren aangelegd, wordt er een wandelpad tussen de IJse en de Potvijver in Overijse voorzien, … (actie 27).
Kenmerkend voor de valleien van IJse, Voer en Dijle zijn de vele bronnetjes. Helaas zijn deze nu vaak verwaarloosd of aangesloten op de riolering. In het project (Her)bronnen in de Brabantse Wouden zullen een aantal van deze bronnen terug zichtbaar gemaakt worden in het landschap. In de IJsevallei zullen een bron in Neerijse (actie 18) en de bron op het Gemeenteplein in Huldenberg (actie 19) zichtbaar gemaakt worden en de zones errond heringericht worden (actie 9). Een goed idee in tijden van droogte en hitte, maar ook om de mensen opnieuw bewust te maken van deze bronnetjes!