Wateroverlast
De vallei van de Warmbeek is grotendeels gespaard gebleven van bebouwing. Wanneer de Warmbeek buiten haar oevers treedt zijn er doorgaans weinig risico’s voor woningen of andere kritieke infrastructuur. Heel lokaal kunnen er wel problemen zijn en zeker verder stroomafwaarts in Nederland nemen overstromingsrisico’s toe.
Om die reden moeten we het water maximaal vasthouden waar het valt. Dit doen we door infiltratie in de bodem te bevorderen, door water vast te houden, het lokaal te bergen en finaal vertraagd af te voeren. Dergelijke maatregelen zijn ook maatregelen tegen de verdroging; Gezien de verdrogingsproblematiek in het afstroomgebied groter is dan de overstromingsrisico staan die acties op de thematische pagina van watertekort vermeld.
Samen werken aan wateroverlast
Maatregelen die de beekstructuur verbeteren, verruwen vaak ook de bedding, waardoor het water minder snel wordt afgevoerd naar lagere delen (actie 19). Door het beekherstelproject thv de abdij, de 'Achelse Kluis' werd ook extra waterberging in de bedding en natuurlijke overstromingszones gecreëerd. Dit reduceert het overstromingsrisico aan de abdij en ontlast de situatie in Nederland. (actie 1)
Overstromingsrisico’s in de laagste delen in het landschap, veroorzaakt door hevige neerslag (pluviale overstromingen), zijn voor dit gebied relevanter dan overstromingsrisico’s vanuit de waterlopen. Om op een slimme manier om te gaan met hemelwater werden door de gemeenten Hemelwater- en droogteplannen opgesteld (actie 17)