Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Procedure aanduiding als watergevoelig openruimtegebied

Voor verschillende signaalgebieden, dit zijn nog niet ontwikkelde watergevoelige gebieden met een harde bestemming, besliste de Vlaamse Regering eerder dat het beter is om deze niet meer te ontwikkelen en te herbestemmen naar een openruimtefunctie. De herbestemming gebeurt via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of door aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.

Op 19 juli 2024 keurde de Vlaamse Regering een eerste reeks van 139 gebieden definitief goed als watergevoelig openruimtegebied. Deze webpagina beschrijft de doorlopen procedure.

Procedure 

Kennisgeving milieubeoordeling 

Bij de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden is een milieubeoordeling verplicht. Deze beoordeling wordt geïntegreerd in het aanduidingsproces.

  • Op 12 maart 2018 gaf de CIW goedkeuring aan het ontwerp voor de voorlopige aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden. Ze vertrok daarbij van de beslissingen van de Vlaamse Regering over de signaalgebieden. Het voorstel kwam tot stand in overleg met de bekkensecretariaten, het departement Omgeving en de betrokken gemeenten.
  • Begin mei 2018 vroeg de CIW advies aan het college van burgemeester en schepenen van de betrokken gemeenten over het voorstel voor de voorlopige aanduiding. Intussen werd ook een kennisgevingsdossier voor het plan-m.e.r. ingediend, verklaarde de Dienst Mer de kennisgeving volledig en werd deze ter inzage gelegd tot en met 30 augustus 2018.

Vlaamse Regering keurt de voorlopige aanduiding goed

  • Op 5 mei 2023 keurde de Vlaamse Regering de voorlopige aanduiding goed van 12  watergevoelige openruimtegebieden in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant (beslissingen Vlaamse Regering van 5 mei 2023): Kapelleveld II in Wommelgem, Schorheide in Willebroek, Kersdonk Zuid in Willebroek, Kersdonk Noord in Willebroek, Heindonk in Willebroek, De Leeuw in Wijnegem, Universiteit Antwerpen in Antwerpen en Edegem, Wullebeek in Niel, Burcht in Londerzeel, Cleydaal-Kerkeneinde in Hemiksem, Noeveren in Boom en Solhof in Aartselaar en Burcht in Londerzeel.
  • Op 14 juli 2023 keurde de Vlaamse Regering de voorlopige aanduiding goed van 21  watergevoelige openruimtegebieden in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant (beslissingen Vlaamse Regering van 14 juli 2023): 'Meertselstraat' in Aarschot, 'Wolfsdonk' in Aarschot, 'Spinnewiel' in Affligem, 'Rashoeve' in Heist-op-den-Berg, 'Putte Beemden (Schriek)' in Heist-op-den-Berg, 'Langdonken' in Herselt, 'Varenwinkel' in Herselt, 'Grote Waterstraat - Waterkrekel' in Hulshout, 'Langendonk' in Kampenhout, 'De Roost' in Laakdal, 'Dormaalbeek Walsbets' in Landen, 'WUG Sint-Gertrudis langs de Zeyb' in Landen,  'Merchtem Kom' in Merchtem, 'Merchtem Schoolomgeving' in Merchtem, 'Neerhoeve' in Putte,  'Weines Putte' in Putte, 'Hof ter Bollen' in Puurs-Sint-Amands, 'Kanadabos' in Puurs-Sint-Amands, 'Winkelveld' in Puurs-Sint-Amands, 'Zenne Afleiding' in Zemst en 'Hof ter Bollen - bis' in Puurs-Sint-Amands. 
  • Op 6 oktober 2023 keurde de Vlaamse Regering de voorlopige aanduiding goed van 14 watergevoelige openruimtegebieden in de provincie Limburg (beslissingen Vlaamse Regering van 6 oktober 2023)‘De Alk’ in Alken, ‘Bloemendaal-Halensbroek’ in Halen, ‘Hal-Berkenbos’ in Heusden-Zolder, ‘Recreatiegebied Viversel’ in Heusden-Zolder, ‘WUG De Slogen Bolderberg’ in Heusden-Zolder, ‘Koeweide Bolderberg’ in Heusden-Zolder en Hasselt, ‘Kmo-zone Kikbeek’ in Maasmechelen, ‘Park Mechelen-aan-de-Maas’ in Maasmechelen, WUG Neeroeteren’ in Maaseik, ‘Cicindria Bevingen’ in Sint-Truiden, ‘Dorpsbeek door Velm - Noord’ in Sint-Truiden, ‘Dorpsbeek door Velm - Zuid’ in Sint-Truiden, ‘Melsterbeek Centrum Aalst - Noord’ in Sint-Truiden, ‘Melsterbeek Centrum Aalst - Zuid’ in Sint-Truiden.
  • Op 13 oktober 2023 keurde de Vlaamse Regering de voorlopige aanduiding goed van 20 watergevoelige openruimtegebieden in de provincie West-Vlaanderen (beslissingen Vlaamse Regering van 13 oktober 2023): ‘Mispelaar’ in Brugge, ‘Zuidervaartje’ in Brugge, ‘Hoeve Sint-Trudo’ in Brugge en Oostkamp, ‘Industriegebied E17’ in Deerlijk,  ‘Handzamevaart’ in Diksmuide, ‘Sasbrug’ in Izegem, ‘Hoeve Kalvekete’ in Knokke-Heist, ‘WUG Duinenwater’ in Knokke-Heist, Sportterrein Rollegem’ in Kortrijk, ‘Molenlaan Margarethalaan’ in Lichtervelde, ‘Groene Meersen’ in Zedelgem, Sijslostraat’ in Oostkamp,  ‘Roesbrugge WUG’ in Poperinge, ‘Steenkerke WUG Zuid’ in Veurne, ‘Oostpoort’ in Waregem, ‘Industriegebied Heulestraat’ in Wevelgem, WUG Moorsele - Heulebeek’ in Wevelgem, ‘Koevoet’ in Wingene, ‘Slype Noord’ in Zwevegem en Slype Zuid’ in Zwevegem.
  • Op 23 november 2023 keurde de Vlaamse Regering de voorlopige aanduiding goed van 27 watergevoelige openruimtegebieden in de provincie Oost-Vlaanderen en 1 in de provincie Vlaams-Brabant (beslissingen Vlaamse Regering van 23 november 2023)Achter Prins Boudewijnlaan’ in Assenede, ‘Kasteel ter Leyen’ in Assenede, ‘Noordstraat’ in Assenede, ‘Sasdijkstraat’ in Assenede, ‘Lot-Huizingen' in Beersel, ‘Grote Heide’ in Beveren, ‘Meersen Noord’ in Beveren, ‘Vrasene-Zuid’ in Beveren, ‘Breeveld’ in Brakel,  ‘De Coenstraat’ in Brakel, ‘Kerkmeers’ in Brakel, ‘Leeuwegem Meersen’ in Denderleeuw, Hoge Wal’ in Evergem, ‘Rood-Kruisstraat’ in Geraardsbergen, ‘St.-Jozefsinstituut’ in Geraardsbergen, ‘Lebbeke centrum' in Lebbeke, ‘Klein Antwerpen’ in Lebbeke, ‘Burchtdam’ in Ninove, ‘Sint-Martensdries’ in Oosterzele, ‘Centrum Melden’ in Oudenaarde, ‘Nonnemolen’ in Oudenaarde, ‘Schapendries’ in Oudenaarde, ‘Delfossestraat’ in Ronse, ‘Deurnemeers’ in Ronse, ‘Park Hein Deprez’ in Sint-Niklaas, ‘Zuiderdijk - Noordlaan’ in Wetteren, ‘Zuidlaan’ in Wetteren en ‘Munkzwalm’ in Zwalm.
  • Op 15 december 2023 keurde de Vlaamse Regering de voorlopige aanduiding goed van 44 watergevoelige opnruimtegebieden in de provincie Antwerpen (beslissingen Vlaamse Regering van 15 december 2023): ‘Het Laar’ in Antwerpen, ‘Egelspoel-Park’ in Beerse, ‘Egelspoel-Tempelhof’ in Beerse, ‘Ebroek’ in Berlaar, ‘Leemputten’ in Berlaar, ‘Broekstraat’ in Duffel, ‘Spoorweg’ in Duffel, ‘Binnenheide’ in Herenthout, ‘Schoon Schijn-Mariabrug’ in Kapellen, ‘Vallei Babbelsebeek’ in Kontich, ‘Leeg-Rietbeemden Laarsebeek’ in Brasschaat en Schoten, 'Beekstraat-Koningshooikt' in Lier, 'Lispersteenweg' in Lier, 'Oude Netearm' in Lier, 'Ossegoor' in Malle, 'Scherpenberg' in Malle, 'Weverstraat-Walem' in Mechelen, 'Watermolen' in Meerhout, 'Centrum Zuid-Bresserdijk' in Mol, 'Centrum Zuid-Notenlaan' in Mol, 'Ginderbuiten Lindenstraat' in Mol, 'Molderdijk' in Mol, 'Kastanjelaan' in Nijlen, 'Kerkenbroek' in Nijlen, 'Puttingloop' in Nijlen, 'Gaaienlaan' in Oud-Turnhout, 'Vliegveld' in Oud-Turnhout, 'Beggelbeek-Broechem' in Ranst, ‘Dillelaan’ in Ranst, ‘Kotsbos’ in Schilde, ‘Schildestrand’ in Schilde, ‘Zetten Zwanebeek’ in Schilde, ‘Schoon Schijn Puyhoek’ in Antwerpen en Kapellen, ‘Iepenburg’ in Schoten, ‘Zeurt’ in Schoten, ‘Hondsbossen’ in Sint-Katelijne-Waver, ‘Aa-Everdongenlaan’ in Turnhout, ‘Aa-Parkring’ in Turnhout, ‘Aa-Stadspark’ in Turnhout, ‘Sint-Jozefcollege’ in Turnhout, 'Goorloop' in Westerlo, 'Ven' in Zandhoven, 'Meerheide' in Zoersel en 'Verbrandendijk' in Zwijndrecht.

Organisatie consultatie, openbaar onderzoek en bekendmaking

De Vlaamse Regering onderwerpt de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden aan een openbaar onderzoek volgens de nadere regels van het uitvoeringsbesluit. 

Na de goedkeuring door de Vlaamse Regering van de voorlopige aanduiding vraagt de CIW advies aan de instanties, vermeld in artikel 5.6.8, §2, eerste lid, van de VCRO.

Het ontwerp plan-MER gaat samen met de voorlopige aanduiding in openbaar onderzoek. De verwerking van eventuele adviezen en bezwaren bij het ontwerp plan-MER wordt voorbereid door MER-coördinator en MER-team.

  • Van 6 juni tot en met 4 augustus 2023 werd een openbaar onderzoek georganiseerd over de 14 watergevoelige openruimtegebieden die op 5 mei 2023 voorlopig werden aangeduid.
  • Van 12 september tot en met 10 november 2023 liggen de 21 watergevoelige openruimtegebieden in openbaar onderzoek die op 14 juli 2023 voorlopig  aangeduid werden. 
  • Van 5 december 2023 tot en met 2 februari 2024 liggen de 14 watergevoelige openruimtegebieden in openbaar onderzoek die op 6 oktober 2023 voorlopig aangeduid werden. 
  • Van 5 december 2023 tot en met 2 februari 2024 liggen de 20watergevoelige openruimtegebieden in openbaar onderzoek die op 13 oktober 2023 voorlopig aangeduid werden.
  • Van 9 januari tot en met 8 maart 2024 liggen de 28 watergevoelige openruimtegebieden in openbaar onderzoek die op 23 november 2023 voorlopig aangeduid werden.
  • Van 9 januari tot en met 8 maart 2024 liggen de 44 watergevoelige openruimtegebieden in openbaar onderzoek die op 15 december 2023 voorlopig aangeduid werden.

    Naar webpagina openbaar onderzoek

CIW maakt ontwerp van aanduidingsbesluit over aan bevoegde minister

Op basis van de ontvangen reacties en adviezen bereidt de CIW het ontwerp voor het  aanduidingsbesluit voor en maakt het over aan de bevoegde minister met het oog op goedkeuring door de Vlaamse Regering.

De MER-coördinator en het MER-team maken het definitieve plan-MER op, dat voor goedkeuring wordt voorgelegd aan de Dienst MER.

Tijdens het openbaar onderzoek konden burgers en adviesinstanties opmerkingen geven op het ontwerpplan én het ontwerp plan-MER. Op 21 mei 2024 keurde het Team Omgevingseffecten het plan-MER goed. Op basis van het gevoerde milieueffectenonderzoek worden geen significante negatieve effecten op de leefomgeving verwacht.

Vlaamse Regering keurt het aanduidingsbesluit goed

Na publicatie in het Belgisch Staatsblad worden de nieuwe regels in de aangeduide watergevoelige gebieden van kracht.

Op 19 juli 2024 heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden definitief goedgekeurd. Eerder, op 31 mei 2024, gaf ze al principiële goedkeuring aan het dossier. Met deze beslissing wordt ruim 710 ha open ruimte met overstromingsrisico gevrijwaard van bebouwing, verdere ontwikkeling en dus ook toekomstige wateroverlast. 

   

Juridische basis procedure:

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.