Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Gebiedsgerichte werking Rivierbeek-Hertsbergebeek

Het Gebiedsgericht Thematisch Overleg (GTO) is de drijvende kracht om de uitdagingen van het gebied aan te pakken en de voorziene acties uit te voeren. Het focust op maximale afstemming, helpt het overzicht te bewaren en maakt werk van meer concrete acties. Het bekkensecretariaat speelt binnen het GTO een centrale rol: het houdt iedereen bij de les, verbindt en spoort aan tot actie.

  

Geschiedenis van de samenwerking

In het afstroomgebied van de Rivierbeek ligt de focus op integrale projectwerking.

De partners binnen het integraal waterbeleid zoals de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, de provincie West-Vlaanderen, Inagro, de lokale landbouw- en natuurorganisaties en de verschillende gemeenten werken samen aan acties rond waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en waterbeleving. Dat doen ze al lange tijd.

Zo werkt de Vlaamse Landmaatschappij sinds 2007 aan vier inrichtingsprojecten in dit economisch, landschappelijk en ecologisch waardevolle gebied, in het kader van het landinrichtingsproject Veldgebied Brugge. Die samenwerking met dertien partners bracht een lokale dynamiek op gang waar ook andere projecten op verder konden bouwen.

Eind 2016 sloegen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincie West-Vlaanderen en het bekkensecretariaat van de Brugse Polders de handen in elkaar om te investeren in de Rivierbeek. Eind november van dat jaar kwamen de verschillende stakeholders voor het eerst samen op de eerste ‘Dag van de Rivierbeek’.

In 2021 kwam de projectwerking Rivierbeek-Hertsbergebeek verder aan zet: het gebied is één van de 15 regio’s waar de Vlaamse Milieumaatschappij het voortouw neemt voor de gebiedsgerichte werking. Ook andere initiatieven zetten ondertussen in op het afstroomgebied: zo werd begin 2022 een winterbedding aangelegd langs de Velddambeek met steun van de Blue Deal. Op 8 november 2022 kwamen de stakeholders opnieuw samen op een tweede ‘Dag van de Rivierbeek’ om de stand van zaken van de integrale projectwerking te evalueren.

  

Huidige samenwerking

Ook vandaag blijft het gebied van de Rivierbeek een prioriteitsgebied. In de periode 2021-2023 lag de focus op de problematiek van de gewasbestrijdingsmiddelen.  De Ringbeek bleek een hotspot te zijn voor deze stoffen in Vlaanderen. Van 2022 tot 2023 werd er daarom bijkomend gemonitord en werd er een nieuwe pesticidensampler geïnstalleerd. Die laat toe om nog gedetailleerdere info te bekomen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid pesticiden.

Het bekkensecretariaat nam het initiatief voor een nieuw GTO pesticiden, waarmee het inzet op handhaving en sensibilisering. In juli 2024 organiseerde het samen met de Vlaamse Milieumaatschappij, Inagro, het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij en de Boerenbond een infovergadering voor de landbouwers rond het voorkomen van fytoproducten in waterlopen. Daar werd duidelijk dat intensieve sensibilisering tot een lichte verbetering leidt.

   

Toekomstbeeld

Ook in de toekomst wordt er in dit gebied verder ingezet op het voorkomen van pesticidenverontreiniging. De prioriteit is samenwerken met lokale actoren om afspoeling en puntvervuilingen te voorkomen. Collectieve investeringen, snelle communicatie met en tussen actoren en concrete tips en oplossingen kunnen daarbij helpen.

Daarnaast zetten de partners in dit gebied verder in op de uitbouw van de waterzuiveringsinfrastructuur. Er worden bijkomende rioleringen aangelegd, de overstortwerking wordt aangepakt en de restvervuiling vanuit de kleinschalige waterzuiveringsinstallaties wordt aangepast. Ook waterbeschikbaarheid kan op extra aandacht rekenen, want samen kunnen de stakeholders zowel wateroverlast als watertekorten aanpakken. Zo wordt tegen 2033 de ‘goede toestand’ nagestreefd.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.