Waterkwaliteit en biologie vooruit helpen
Inspoeling van nutriënten en sediment aanpakken
Het hellende landschap van de Vlaamse Ardennen en de fijnkorrelige leembodem maken het stroomgebied van de Maarkebeek zeer erosiegevoelig.
In een aantal zones langs de Nederaalbeek (Boitsbank), de Pauwelsbeek (Markette, Tenhoutestraat, Leideveld) en de Molenbeek-Maarkebeek (ter hoogte van de molens) zal onderzocht worden welke maatregelen de instroom van vervuild of nutriëntenrijk water, sediment en gewasbeschermingsmiddelen in de waterlopen kunnen tegengaan. Zijn brongerichte maatregelen voldoende, of is bijkomend een bufferstrook of oeverzone nodig?
Zo bekijkt de provincie op dit ogenblik welke instrumenten kunnen ingezet worden voor de realisatie van een bufferstrook/oeverzone langs de Krombeek-Maarkebeek-Steenbeek. Natuurlijk karakter waterlopen en visbestand herstellenWaardevolle bronbosjes kenmerken de vallei van de Krombeek, de bovenloop van de Maarkebeek (ook Molenbeek genoemd) en de Pauwelsbeek. In de Molenbeek, de Nederaalbeek, de Pauwelsbeek en de Krombeek zetten we in op een betere waterkwaliteit, op meer structuurkwaliteit en op vrije vismigratie. Ook de bestrijding van de reuzenbalsemien, een invasieve oeverplant, staat er op de agenda. Verder nemen we maatregelen om de aanwezige vispopulaties (rivierdonderpad, serpeling, beekforel en beekprik) te beschermen en hun leefgebied waar mogelijk uit te breiden. |
Verder uitbouwen van waterzuiveringsinfrastructuur
De nieuwe waterzuiveringsinstallaties in Sint-Denijs-Boekel (Zwalm) en Maarkedal-Oudenhove en de verdere uitbouw van het rioleringsstelsel binnen de zuiveringsgebieden van Schorisse, Ronse, Horebeke en Oudenaarde moeten de puntverontreinigingen in de bovenlopen van de Maarkebeek, Pauwelsbeek, Nederaalbeek en Krombeek wegnemen.