Wateroverlast
In het Blankaartbekken is het risico op wateroverlast voor bebouwing relatief laag. Waterlopen overstromen vooral in natuur- en landbouwgebied. In de winter stijgt het waterpeil van de IJzer en stroomt naar het rietmoeras en de laaggelegen hooilanden, de zogenaamde broeken, rondom de Blankaartvijver. De winterdijk beschermt de bebouwing in het omliggende gebied tegen wateroverlast.
Samen werken aan wateroverlast
Een automatische stuw en pompgemaal op de Stenensluisvaart regelen het waterpeil in het natuurgebied. Om de natuurwaarden in het gebied rondom de Blankaartvijver te herstellen werd het waterpeil stapsgewijs verhoogd. Zo wordt het gebied een geschikt leefgebied voor broedvogels en overwinterende vogels. De Blankaart is een van de belangrijkste watervogelgebieden in Vlaanderen.
Het raamakkoord Blankaart en de bijhorende peilovereenkomsten bevatten afspraken over het beheer van de waterbeheerinfrastructuur in het natuurgebied in functie van de natuur, de landbouw, de veiligheid en de productie van drinkwater. De Stuurgroep Raamakkoord Blankaart stelt deze afspraken op en volgt ze op.
Om de impact van de peilverhoging te beperken worden onder coördinatie van de Vlaamse Landmaatschappij landbouwpercelen aangekocht of uitgeruild of worden vergoedingen uitgekeerd voor eventuele schade. Op de grens van het landbouw- en natuurgebied heeft de Vlaamse Waterweg een winterdijk gebouwd om het omliggende gebied beter te beschermen tegen wateroverlast. En de Vlaamse Milieumaatschappij heeft het afstroomgebied van de Engelendelft afgesloten van de zone rondom de Blankaartvijver en krijgt een eigen waterbeheer, afgestemd op het landbouwgebruik (meer info: natuurinrichtingsproject De Blankaart).
De dorpskernen van Houthulst, Merkem, Jonkershove, Klerken en Woumen kennen plaatselijk wateroverlast door snel afstromend hemelwater bij intense neerslag. De gemeenten Diksmuide, Houthulst en Staden maken hemelwater- en droogteplannen op, waarmee ze inzetten op water vasthouden en vertraagd afvoeren (actie 21).
De schade aan de winterdijk in het Blankaartbekken, veroorzaakt door de overstromingen in november 2023, wordt hersteld en de pompgemalen worden waterveiliger gemaakt (actie 28). Deze actie kadert in het advies van de Taskforce Weerbare Westhoek.