Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Watertekort

picto thema watertekort

Blankaart - droogte gracht

Door de klimaatverandering neemt het risico op watertekort toe. De voorbije droge en warme zomers leidden tot historisch lage grondwaterstanden en waterpeilen (met ook verminderde waterkwaliteit tot gevolg). Verschillende bovenlopen komen droog te staan, het streefpeil voor het natuurgebied de Blankaart wordt niet meer gehaald, er is geen oppervlaktewater meer beschikbaar voor drinkwaterproductie of voor irrigatie van gewassen.

  

 

 

Samen werken aan watertekort     

KwadebeekOm het risico op waterschaarste en watertekort voor de mens en het watersysteem te beperken, willen we de watersystemen herstellen en water sparen uit natte periodes om in droge periodes voor verschillende toepassingen te kunnen gebruiken.

Bovenstroomse maatregelen vormen een brongerichte aanpak. De hemelwater- en droogteplannen van de gemeenten zorgen dat het hemelwater zoveel mogelijk ter plaatse wordt gehouden en kan infiltreren of circulair kan gebruikt worden (actie 21). Waar mogelijk legt de waterbeheerder ingebuisde waterlopen op verschillende locaties opnieuw open om zo meer water te kunnen bergen (actie 6, actie 7, actie 8, actie 9, actie 10, actie 11, actie 12). Stuwen en knijpconstructies vertragen de water afvoer (actie 25). Ook een slim peilbeheer kan de waterbeschikbaarheid verhogen (actie 26). De integrale waterstrategie zal bepalen waar de meest geschikte locaties zijn voor deze maatregelen (actie 23). Watertekort heeft een grote impact op de landbouw. Inagro, Regionaal Landschap Westhoek, de Vlaamse Landmaatschappij en de provincie West-Vlaanderen werken samen om landbouwers te adviseren en te begeleiden (actie 18). Via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid krijgen ze gecoördineerde steun om klimaat robuuste maatregelen te nemen. Grotere bufferbekkens kunnen hemelwater sparen uit natte periodes om in droge periodes te gebruiken. Een studie gaat na welke mogelijkheden er zijn om in het gebied van de Blankaart waterlopen een geïntegreerd bufferbekken te creëren (actie 24).Blankaart - droogte

De beschikbaarheid van oppervlaktewater voor drinkwaterproductie is afhankelijk van neerslag over een relatief klein afstroomgebied. Toenemende droge perioden hebben niet alleen een invloed op de hoeveelheid water in de waterlopen, maar ook op de waterkwaliteit. Om te voorzien in een klimaat robuuste watervoorziening wordt de waterkwaliteit voortdurend digitaal gemonitord, waardoor de inname van ruw water flexibeler kan gebeuren (actie 27).

Om verdroging tegen te gaan en het rietmoeras rondom de Blankaartvijver te herstellen, kwam in 2001 een raamakkoord tot stand, met afspraken over waterveiligheid en inkomensverliezen van landbouwers. In een eerste fase werd in 2012 een beperkte waterpeilverhoging doorgevoerd in een zone rond de Blankaartvijver. In een tweede fase in 2019 werd dit waterpeil doorgetrokken in de rest van het projectgebied. In de laatste fase zal een peil worden ingesteld dat optimaal is voor moerasherstel en -ontwikkeling. (meer info: natuurinrichtingsproject De Blankaart) Het Blankaartgebied is pilootgebied om deze peilafspraken juridisch te verankeren in een peilbesluit (actie 22).

CIW


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.