Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

11de Demerdag - Een natuurlijke Velpevallei die tegen een stootje kan

 • Wanneer 04-10-2024 van 09:00 tot 18:00 (Europe/Brussels / UTC200)
 • Waar Bierbeek, kerk Opvelp (presentaties), zaal De Velpe (receptie)
 • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal

De Velpevallei, het kleine broertje in het Demerbekken, kent na het bijwonen van deze 11e Demerdag geen geheimen meer. Je ontdekt hoe het valleilandschap ontstaan is, welke rol de mens daarin gespeeld heeft, voor welke problemen de vallei zich vandaag gesteld weet én wat daaraan gedaan wordt. Het wordt opnieuw een verhaal van sponslandschappen, infiltratie, vertraagde afvoer en waterberging. 

Verwacht je aan inspirerende sprekers en boeiende toelichtingen.

 • Je maakt kennis met alle facetten van het leven in de vallei. Hoe is het landschap geworden tot wat het vandaag is?
 • Je krijgt de kans om nieuwe inzichten over de valleiwerking van de Velpe op te doen. De dynamiek van de voorbije jaren resulteerde in een aantal interessante studies. De Demerdag brengt deze voor het eerst samen.
 • Je krijgt een overzicht van alle acties in de pijplijn. Zo is het project Water-Land-Schap 2.0 in de Velpevallei één van de krachtigste integrale projecten in het Demerbekken, dat bovendien plaats biedt aan een belangrijk proefproject rond oeverzones.

Ga samen met onze experten mee op het terrein en ontdek de praktijk achter de toelichtingen en presentaties.

 • Hier op de Hazenberg, aan de bronnen van de Velpe in Brabants Haspengouw, begint het bovenstroomse verhaal van het Demerbekken. Ervaar hoe een natuurlijke structuur zorgt voor vertraagde afvoer en meer biodiversiteit. 
 • Ontdek hoe weldoordachte investeringen de instroom van nutriënten beperken én tegelijk extra waterberging mogelijk maken.
 • Verneem hoe herstel van vismigratie, structuurherstel, waterinfiltratie en biodiversiteitsversterking kunnen samengaan.
 • Geniet van enkele (natte) natuurparels, zoals de Snoekengracht in Boutersem, waar we klaar staan voor een integrale benadering van de vallei. Van bloemrijke hooilanden tot veenherstel in de vallei.
 • Ook de Paddepoel is zo'n parel, een vallei met brede overstroombare hooilanden waar al sinds de jaren 80 gewerkt wordt aan biodiversiteit, en recenter aan structuurherstel en het vasthouden van gebiedseigen water. Hier brengen we een verhaal van drainages en doorstroommoerassen.

Een drankje en hapje tijdens de afsluitende receptie maakt het netwerken achteraf des te aangenamer. Kortom, een niet te missen inspiratie- en netwerkmoment.

Programma en inschrijven

  

11de Demerdag - Vallei van de Velpe (centraal beeld)11de Demerdag - Vallei van de Velpe (partners)

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.