Integraal project Vrouwvliet opgestart
De Vrouwvliet ontspringt in Begijnendijk en mondt net ten noorden van de stadskern van Mechelen uit in de Dijle. De waterloop heeft een groot afstroomgebied dat deels in provincie Antwerpen en deels in provincie Vlaams-Brabant ligt. De Maanhoevebeek, de Bruinbeek, de Reehagenbeek en de Platte Beek zijn enkele van de vele zijlopen die de Vrouwvliet rijk is.
Uitdagingen samen aanpakken
De uitdagingen in het gebied zijn zeer groot.
- Bijkomende rioleringen zijn nodig om de waterkwaliteit te verbeteren.
- De benedenloop van de Vrouwvliet zit in een strak keurslijf waardoor de belevings- en ecologische waarde beperkt is.
- Tijdens de zomer vallen kleine zijlopen droog en valt het basisdebiet op de hoofdloop nagenoeg weg.
Samen met alle partners onderzoeken we de knelpunten en opportuniteiten voor waterkwaliteit, wateroverlast, droogte en waterbeleving. Een grondige analyse van het stroomgebied en een overzicht van alle projecten en initiatieven die in het gebied al lopen of gepland zijn, vormen de basis voor nieuwe concrete acties en maatregelen.
Mooie toekomst voor Vrouwvliet
Het stroomgebied van de Vrouwvliet is een speerpuntgebied van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027. Mits de nodige inspanningen kunnen we er tegen 2027 de goede watertoestand bereiken. Een aantal lopende of recent opgestarte initiatieven zullen alvast een boost geven aan het watersysteem:
- Binnen het recent goedgekeurde Life climate-project Wetlands4Cities wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de waterhuishouding van de Vrouwvliet en het Mechels broek te herstellen.
- De Vlaamse Milieumaatschappij zal de oevers opnieuw natuurvriendelijk inrichten. Midden de jaren ’80 is de benedenloop van de Vrouwvliet grotendeels rechtgetrokken en voorzien van oeververstevigingen en damwanden. De ecologische kwaliteit van de waterloop is hierdoor zeer beperkt.
- Binnen het strategisch project Open ruimte in en rond Mechelen (ORIOM) is de Vrouwvliet opgenomen als een belangrijke, te versterken blauwgroene verbinding.
- Hogerop werken verschillende gemeenten aan de opmaak van hemelwater- en droogteplannen. Het effectief realiseren van deze plannen zal een belangrijke hoeksteen zijn voor de brongerichte aanpak van hemelwater.