Aangepast spuibeheer bevordert glasaalmigratie Ganzenpoot
In Nieuwpoort vormt het sluizencomplex van de Ganzenpoot een knelpunt voor de vrije doorgang van de Europese paling. De trek vanuit de Sargassozee eindigt hier voor vele jonge palingen (glasaaltjes).
Glasaaltjes hebben zoet water nodig om te kunnen uitgroeien tot palingen.Tijdens hun tocht komen ze heel wat obstakels tegen. Deze belemmering van hun zoektocht naar een geschikt opgroeigebied is een belangrijke reden voor de achteruitgang van de Europese paling.
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) onderzocht de mogelijkheden om de passeerbaarheid van het sluizencomplex voor intrekkende glasaal te verbeteren met een aangepast spuibeheer door WenZ.
Voor de IJzer bleek het mogelijk om glasaal te laten passeren door het niet volledig afsluiten van de spuisluizen tijdens opkomend getij en dit zonder gevaar voor verzilting van de polderwateren.
In maart-april 2017 onderzocht het INBO het omgekeerd spuibeheer en de mogelijke gevolgen voor de polderwaterlopen voor het Afvoerkanaal van het Veurne-Ambachtgemaal. De resultaten zijn alvast positief! Er werden tot 3 keer meer glasalen waargenomen dan in 2016.
Gerelateerde INBO rapporten:
Glasaalmigratie ter hoogte van het Ganzepoot spuicomplex te Nieuwpoort (2009)
Optimalisatie van glasaalmigratie in de Ganzepoot (IJzermonding) in Nieuwpoort (2010)