Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Aug. 2024 - Kwadebeek (z)onder stort

Een zone langs de Kwadebeek in Sint-Genesius-Rode die tot 1969 dienst deed als stortplaats voor huishoudelijk afval is opnieuw opgewaardeerd tot natuurlijke beekvallei. De beek is op initiatief van de gemeente, de Vlaamse Landmaatschappij, het Departement Omgeving en OVAM onder handen genomen om het risico op wateroverlast in de dorpskern te verlagen. Dat gebeurde in combinatie met een ambitieus saneringsproject waarbij 6500 m³ stortmateriaal (zo’n 325 vrachtwagens) werd afgegraven en naar een saneringsbedrijf gebracht. De werken zijn in april 2024 afgerond.

Sanering oude stortplaats

Eerst werd de spontaan verboste zone langs de beek gekapt voor een tijdelijke werfweg, zodat de graafwerken vlot konden gebeuren zonder de bodem te verstoren. Daarna werd de Kwadebeek over een afstand van 200 meter uit haar betonnen keurslijf gehaald.

Langs beide zijden van de beek werd een strook van twee meter vrijgemaakt van stortmateriaal. Meer was helaas niet mogelijk omwille van het beperkte budget. Het resterende deel van het stort wordt op zijn plek gehouden door een halve meter aarde en een deklaag van klei. 

Beekherstel en herstel van natte natuur

De beek kan nu opnieuw vrij meanderen. De aanleg van acht meanders zal het herstel stimuleren. De oevers van de beek zijn op een natuurlijke manier (met perkoenpalen en ruwe steen) verstevigd, zodat ze bij zware regenval stabiel blijven. De nieuwe beekvallei kan bij extreme neerslag dienst doen als natuurlijke buffer voor de dorpskern stroomafwaarts. In droge periodes houdt de meanderende beek het water langer vast en kan het water infiltreren. De beekvallei kan nu spontaan ontwikkelen tot een valleibos met waardevolle natte natuur.

Het project kadert binnen het landinrichtingsplan Molenbeekvallei en kreeg ook financiële ondersteuning via de Blue Deal.

2024 - Kwadebeek (z)onder stort

Kwadebeek (z)onder stort, (c) VLM

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.