In Voeren loopt een forse inhaalbeweging op het vlak van uitbouw van de bovengemeentelijke saneringsinfrastructuur, zoals voorzien in de actielijst van het stroomgebiedbeheerplan. En dat is ook nodig. De zuiveringsgraad behoort er tot de laagste in Vlaanderen. De geplande projecten moeten de waterkwaliteit van de Voer en de Gulp sterk vooruit helpen.
In de kijker
Binnen enkele jaren stroomt de Jeker opnieuw zichtbaar door Tongeren. De Vlaamse Milieumaatschappij, die de Jeker beheert, en de stad zullen een deel van de gedempte 'oude Jeker' opnieuw open maken. De werken kunnen wellicht in de zomer van 2017 starten.
De Galdermansmolen en de Keyartmolen op de Itterbeek in Bree verhinderen vissen om de beek op te zwemmen. Voor beide knelpunten is een actie opgenomen in het bekkenspecifieke deel Maasbekken. Aan de Galdermansmolen heeft de provincie Limburg onlangs een nevengeul aangelegd. In 2017 is het vismigratieknelpunt langs de Keyartmolen aan de beurt
Op 5 oktober ondertekenden de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie Limburg, watering De Dommelvallei en het Nederlandse waterschap De Dommel een overeenkomst voor het onderhoud en beheer van de waterlopen die de grens oversteken. Deze samenwerking wordt jaarlijks geëvalueerd binnen het grensoverschrijdende wateroverleg (GoW) Dommel-Thornerbeek, waarvan het bekkensecretariaat het Vlaamse voorzitterschap waarneemt.
Sinds maart 2016 werkt nv De Scheepvaart aan de herinrichting van het gebied Booien-Veurzen (Dilsen-Stokkem) in het winterbed van de Maas, voor een betere bescherming tegen overstromingen. Tijdens de Open Bedrijvendag, op 2 oktober, kon het publiek kennismaken met dit project.
Op zondag 23 oktober huldigde de Vlaamse Milieumaatschappij haar nieuwe neerslagradartoren in Houthalen-Helchteren in. De nieuwe toren moet de neerslag die in het oosten van Vlaanderen valt, nauwkeuriger in kaart brengen. Deze informatie stelt ons in staat om overstromingen in het Maasbekken beter te voorspellen.
De komende jaren zetten water- en rioolbeheerders en andere partners binnen het integraal waterbeleid hun inspanningen voor een betere waterkwaliteit en minder wateroverlast in het Maasbekken verder. Stap voor stap werken ze aan een goede toestand. De nieuwe brochure biedt u een voorsmaakje van wat u de komende jaren mag verwachten.

Op dinsdag 4 oktober werd op de eerste editie van Maasbekken Binnenstebuiten! de integrale aanpak van de Warmbeek in de kijker gezet. Met meer dan 50 aanwezigen was dit bovendien een geslaagde contactdag voor bestuursleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van het middenveld.
Het wateruitvoeringsprogramma rapporteert jaarlijks over de uitvoering van het bekkenspecifieke deel Maasbekken van het stroomgebiedbeheerplan Maas en blikt vooruit op de uitvoering in de komende jaren. Het bekkenspecifieke deel van het WUP vervangt het vroegere bekkenvoortgangsrapport.