Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Dec. 2016 - Neerslagradartoren in Houthalen-Helchteren ingehuldigd

Op zondag 23 oktober huldigde de Vlaamse Milieumaatschappij haar nieuwe neerslagradartoren in Houthalen-Helchteren in. De nieuwe toren moet de neerslag die in het oosten van Vlaanderen valt, nauwkeuriger in kaart brengen. Deze informatie stelt ons in staat om overstromingen in het Maasbekken beter te voorspellen.

Een neerslagradarinstallatie zendt elektromagnetische stralen uit. Die reflecteren op regendruppels. De straling die teruggekaatst wordt, geeft aan hoeveel millimeter neerslag er elke vijf minuten per vierkante kilometer valt. Die gegevens worden onder meer gebruikt voor de buienradar, die op zijn beurt nuttige informatie vormt voor het voorspellen van overstromingen.

De nieuwe radartoren staat op het voormalige militaire domein van Houthalen-Helchteren en is 65 meter hoog. De radar zelf heeft een antenne van 4,2 m diameter.

Meer info over de neerslagradar vindt u hier.

Radartoren Houthalen - Helchteren

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.