Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Het waternetwerk

'Het Waternetwerk’, in deze podcast kom je te weten hoe de CIW met haar partners samenwerkt in het snel evoluerende waterlandschap in Vlaanderen. Klimaatverandering, digitalisering, globalisering, verstedelijking, … allemaal brengen ze uitdagingen en kansen met zich mee. Als individuele organisatie of bedrijf in de watersector is het niet makkelijk hiermee om te gaan. Net daarom wil de CIW haar partners de hand toereiken en samenwerken aan een slim en duurzaam beheer van ons kostbare water.

Aflevering 1: het waternetwerk voorgesteld

Gesprek met Bernard De Potter, Wendy Francken en Dirk Halet

#1: Waarom samenwerken aan duurzaam en weerbaar watersysteem broodnodig is

Met CIW-voorzitter Bernard De Potter, Wendy Francken (Vlario) en Dirk Halet (Vlakwa) 

Water raakt aan alle facetten van het leven. Het is de verbindende factor en blauwe draad in onze samenleving. Voedselproductie, ruimtegebruik, energievoorziening, mobiliteit, … allemaal hebben ze een impact op het watersysteem. En allemaal hebben ze baat bij voldoende, proper én veilig water. Systeemdenken vormt daarbij een sleutel. Samenwerken verruimt onze blik en laat ons toe om water naar waarde te schatten.

Als netwerk brengt de CIW, waterbeheerders, waterbedrijven, overheden, kennisinstellingen, onderzoekscentra, sector- en belangenorganisaties rond de tafel. Samen kennis delen, acties opzetten en engagementen aangaan voor een duurzaam en weerbaar watersysteem, dat is de doelstelling.

Bernard De Potter: “Ik zie drie uitdagingen voor het waternetwerk: Verbreden, verdiepen en verbazen om watervraagstukken met z'n allen aan te pakken.”

> Beluister de podcast via deze link of klik op de foto.

***

Aflevering 2: Communicatieplatform en platform Data en Digitalisering

#2: Alle waterdata in éénzelfde digitale ruimte. Wat levert dat op?

Met Michiel Verhamme (VMM) en Jeroen Schelkens (VMM)

Gesprek met Michiel Verhamme en Jeroen SchelkensBeeld je eens in… alle cijfers en statistieken over water in dezelfde digitale ruimte. Een Water Data Space die ons toelaat om waterkwaliteitsdata, drinkwaterverbruiksdata, real time gegevens over waterpeilen…  te delen en te koppelen. Dat zal niet alleen nieuwe inzichten opleveren, en ons toelaten om beter onderbouwd beslissingen te nemen, maar ook onze communicatieboodschappen over hoe kostbaar water is, nog tastbaarder maken.

Ver van ons bed? Niet echt, de voorbereidingen lopen volop. Als netwerk brengt de CIW, waterbeheerders, waterbedrijven, overheden, dataspecialisten en communicatieverantwoordelijken rond de tafel.

Michiel Verhamme: "We willen de kennis, ervaringen en expertise vanuit de verschillende organisaties op tafel leggen en delen, zodat we de watertopics vanuit 360° blik kunnen benaderen".

> Beluister de podcast via deze link of klik op de foto.

***

Aflevering 3: platform Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie en Europaplatform

Gesprek met Steven Vinckier en Dirk Halet

#3: Investeren in onderzoek en innovatie voor duurzame watersystemen

Met Dirk Halet (Vlakwa) en Steven Vinckier (VMM)

Onze watervoorraden zijn schaars en onvoorspelbaar. Risico’s zoals extreme weerfenomenen en vervuilende stoffen in de omgeving maken ze extra kwetsbaar. Net daarom is onderzoek, ontwikkeling en innovatie zo belangrijk. Om na te denken over oplossingen voor een verbeterd risicobeheer, spelregels rond waterverdeling, ….

Ook Europees beleid beïnvloedt innovatie. Draagvlak creëren voor het Europese waterbeleid doen we door de Europese wateragenda te delen en uitleg geven bij Europese processen.

Als netwerk brengt de CIW, de nodige partners en experten rond de tafel.

Dirk Halet: “Samen met onderzoekscoördinatoren en beleidsmakers willen we de inzichten op het vlak van onderzoek en innovatie verder scherpstellen en delen in een onderzoeksagenda water”

Beluister de podcast via deze link of klik op de foto.

***

Aflevering 4: platform Circulair Water

#4: Circulair water, actueler dan ooit en in volle ontwikkeling

Met Liesje De Schamphelaire (Fevia, Vlaams Werkgeversplatform) en Tania Verhoeve (VMM)

Gesprek met Tania Verhoeve en Liesje De Schamphelaire

Klimaatverandering benadrukt hoe schaars en kostbaar water is. Circulaire economie en circulair watergebruik zitten in de lift. Minder water gebruiken. Water opvangen, het zuiveren en hergebruiken of uitwisselen. Grondstoffen uit afvalwater halen. …

Bedrijven en organisaties die hierin pionieren, staan voor heel wat uitdagingen op vlak van wetgeving, betaalbaarheid, techniek en de juiste mindset. Om het proces van circulair water te versnellen, is publiek-private samenwerking o zo belangrijk.

Als netwerk brengt de CIW, waterbeheerders, waterbedrijven, overheden en sectororganisaties rond de tafel. Samen definiëren we hefbomen die de circulaire omslag moeten versnellen, zoeken we oplossingen voor het vraagstuk van de concentraatstromen, faciliteren we matchmaking tussen wateraanbod en watervraag, … 

Tania Verhoeve: "Het besef van het belang van water daar moeten we met z'n allen aan werken".

Beluister de podcast via deze link of klik op de foto.

***

Beluister de volledige reeks

Podcast 'Het waternetwerk' | Algemeen beeld

Deze podcastreeks over het waternetwerk kwam tot stand in samenwerking met VMM, Vlario, Vlakwa en Fevia. De reeks is integraal te beluisteren via Spotify.

Opname, montage en hosting zijn gebeurd door Tinneke Van Ransbeeck. Muziek is van Jérôme Pringiers.

Beluister de volledige podcastreeks

***

Meer over de platformwerking

Maatschappelijke en economische evoluties gaan alsmaar sneller, denk maar aan de klimaatverandering, digitalisering, globalisering, verstedelijking, .... Al deze evoluties brengen uitdagingen, maar ook opportuniteiten, met zich mee. Als individuele organisatie of bedrijf is het niet evident om hierop het gepaste antwoord te vinden. Daarom nam de CIW het initiatief om een platformwerking voor water op te starten.

Meer weten over de platformwerking

***

 

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.