Richtlijnen voor het naleven van de Europese Kaderrichtlijn Water bij projecten, plannen en programma’s (richtsnoer, 2024)
Kaderrichtlijn Water en Wezer-arrest
De Europese Kaderrichtlijn Water en het gecoördineerde Decreet Integraal Waterbeleid (Waterwetboek) zetten de krijtlijnen uit van het waterbeleid in Vlaanderen. Het doel is om de toestand van het oppervlaktewater en het grondwater te verbeteren en achteruitgang in de toestand te voorkomen.
Verschillende Europese leidraden en richtsnoeren ondersteunen lidstaten bij de toepassing van de kaderrichtlijn Water in de praktijk. Soms wordt regelgeving ook verduidelijkt of aangescherpt door Europese rechtspraak. Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde Wezer-arrest, waarmee het Europese Hof van Justitie in 2015 een uitspraak deed over de vergunbaarheid van projecten. Het Wezer-arrest vormt, samen met een aantal andere arresten, mee het kader voor de beoordeling van de effecten op het watersysteem, van de vergunbaarheid van projecten en van de goedkeuring van plannen of programma’s.
Inhoud richtlijnen
De richtlijnen maken initiatiefnemers, adviserende en goedkeurende instanties (waaronder vergunningverleners) wegwijs in de verplichtingen die volgen uit de regelgeving en de rechtspraak. Ze geven een aantal aandachtspunten en handvaten voor de voorbereiding en afhandeling van vergunningen en de goedkeuring van plannen en programma ’s.
De richtlijnen:
- verduidelijken de belangrijkste begrippen uit het integraal waterbeleid en de uitgangspunten voor het opstellen van de richtlijnen;
- leggen uit hoe het onderzoek naar de effecten op waterlichamen is opgevat en wanneer een project, plan of programma in aanmerking komt voor een afwijking;
- bevatten specifieke richtlijnen op maat van initiatiefnemers en van goedkeurende instanties.
Het gebruik van deze richtlijnen bij het aanvragen, adviseren of verlenen van vergunningen wordt door de regelgeving niet verplicht, maar het gebruik ervan wordt wel aanbevolen.
De nieuwe richtlijnen zijn een actualisatie van een eerder document uit 2019. De richtlijnen houden rekening met de regelgeving (op 11 juni 2024 geldende regelgeving, inclusief afgekondigde), rechtspraak, Europese leidraden en wat gezien wordt als goede praktijken. Wetenschappelijke inzichten en regelgeving wijzigen, wat een regelmatige herziening van de tekst nodig maakt.