Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

In de kijker IJzerbekken

nov. 2017 - Samen naar een goede watertoestand voor de Poperingevaart

GTO Poperingevaart - opstart

Samen gaan we de uitdaging aan

Het stroomgebied van de Poperingevaart is een aandachtsgebied van het stroomgebiedbeheerplan 2016-2021. Met gerichte inspanningen willen we er ten laatste in 2027 een goede ecologische watertoestand bereikt hebben.
Om die doelstelling waar te maken, bundelen de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie West-Vlaanderen, Inagro, het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting (CVBB), de stad Poperinge, SAGE de l'Yser en het bekkensecretariaat IJzerbekken hun krachten.

Een intensieve aanpak

Willen we in dit uitgestrekte landelijke gebied een goede watertoestand halen, dan moet de instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen nog omlaag.

Een intensieve begeleiding bij bemesting en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, individuele behandelingsinstallaties voor het afvalwater van de gespreide bebouwing en de verdere aanpak van erosie kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Een geïntegreerd waterbeheer voorkomt wateroverlast en watertekort en creëert ecologische meerwaarde.

U doet toch ook mee?

Wil u meewerken aan de integrale aanpak binnen het stroomgebied van de Poperingevaart, dan bent u welkom op het eerste gebiedsgericht en thematisch overleg (GTO), op donderdag 23 november.

We geven er uitleg bij de actuele watertoestand van de Poperingevaart en bij de acties en maatregelen die nodig zijn om een goede watertoestand te bereiken. We stellen een aantal projecten voor die de waterkwaliteit zullen verbeteren.  En we luisteren naar uw plannen in het gebied en gaan op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden.

Programma

9u00     Onthaal
9u30       

Verwelkoming en inleiding

Bekkensecretariaat IJzerbekken – Lies Verstraete, bekkencoördinator IJzerbekken (Vlaamse Milieumaatschappij)

9u40

Samen halen we de kwaliteitsdoelstellingen voor de Poperingevaart

  • Aandachtsgebieden en integrale projectwerking: doelstellingen en aanpak

  • Fysico-chemische en biologische waterkwaliteit, knelpuntparameters & vervuilingsdrukken

  • Lopende en geplande saneringsinfrastructuren

Vlaamse Milieumaatschappij – Saskia Lammens, Evelien Van de Vyver, Andy Dedecker 

10u10

Intensief begeleiden en sensibiliseren van landbouwers naar minder nutriënten
Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding Duurzame Bemesting – Brecht Catteeuw

10u30

Geïntegreerd waterbeheer voorkomt wateroverlast en watertekort en creëert ecologische meerwaarde
Vlaamse Milieumaatschappij – Maarten Goegebeur en provincie West-Vlaanderen – Jan Vandecavey

10u50

Pauze

11u05

IBA’s voor verspreide bebouwing: stad Poperinge gaat de uitdaging aan
Stad Poperinge – Tine Ryon

11u25

Erosiebestrijding houdt bodem, nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen ter plaatse
Erosiecoördinator Inagro – Martijn Denaegel

11u45    

Naar een goede kwaliteit in het Franse deel van het afstroomgebied
SAGE de l’Yser – Léa Lelievre

  

Wanneer?                                        Donderdag 23 november 2017 van 9u30 tot 12u30

Waar?                                               Stadhuis Poperinge, Grote Markt 1

Hoe inschrijven?                           Tegen uiterlijk 17 november inschrijven via deze link

Meer info                                         secretariaat_ijzer@vmm.be, tel. 059 - 53 26 89

 

Okt. 2017 - Duurzaam watermanagement in de kustpolders

De polders bestaan door een menselijk ingrijpen in het waterbeheer. Klimaatverandering zal de polders echter flink doen veranderen en dat vraagt een aanpassing van het waterbeheer. Hoe gaan we het waterbeheer in de polders aanpassen aan drogere periodes in de zomer en meer neerslag in de winter?

De Vlaamse Overheid en de provincie West-Vlaanderen organiseren op maandag 9 oktober een studiedag in Bruggeover watermanagement in de polders. Het bekkensecretariaat van de Brugse Polders licht er een aantal praktijkvoorbeelden van duurzaam waterbeheer toe. 

Voor wie

Voor mensen die professioneel bezig zijn met de polders: de administraties binnen de betrokken gemeenten (ruimtelijke ordening, landbouw, water, natuur, ...), polderbesturen, Vlaamse en provinciale diensten, gebruikers (landbouwers, natuurbeheerders, ...).

Programma en inschrijven

Raadpleeg het programma en schrijf u hier in.

 

9 oktober 2017, Brugge

Juli 2017 - Zoutgehaltes in de polderwaterlopen zorgwekkend hoog

Ondanks de neerslag in juli is het normaal zomerpeil van de waterlopen in het IJzerbekken nog niet hersteld. Het captatieverbod werd dan ook verlengd (www.west-vlaanderen.be/waterschaarste). Een bijkomend probleem is het hoge zoutgehalte in het water.

De lange droogteperiode verhoogde het zoutgehalte in de waterlopen. Vooral in de polderwaterlopen van het IJzerbekken en op de IJzer zelf is dit zorgwekkend. Op heel wat plaatsen is het water niet meer geschikt voor beregening en voor het drenken van vee.

De bekkensecretariaten van de IJzer, Leie en Brugse Polders coördineren een campagne om de saliniteit in de polderwaterlopen van nabij op te volgen om zo een inschatting te kunnen maken van de ernst van de situatie en van de ruimtelijke spreiding. De Vlaamse Milieumaatschappij voert alvast bijkomende metingen uit.

Juli 2017 - Onderzoek per helikopter naar verzilting in kust- en poldergebied gaat van start

De VMM onderzoekt vanaf 18 juli 2017 de verzilting van het grondwater in het kust- en poldergebied. Dat onderzoek gebeurt vanuit de lucht per helikopter. Dit onderzoek kadert in het Europese Topsoil-project.

De timing kan je vinden op de website van VMM.

Juli 2017 - Gebiedsgerichte en integrale aanpak voor de Blankaart

Het bekkensecretariaat IJzerbekken bracht op 19 juni 2017 de actoren in het aandachtsgebied van de Blankaart waterlopen rond de tafel voor een nieuw gebiedsgericht overleg.

Door kennis en ervaring uit te wisselen en projecten en initiatieven bij elkaar te leggen, kunnen we meer bereiken. Daarom gaan we in de speerpunt- en aandachtsgebieden voor een integrale en gebiedsgerichte aanpak.

Voor het aandachtsgebied van de Blankaart waterlopen is het startschot op 19 juni gegeven.

Er beweegt heel wat in en rond de Blankaart

In het gebied van de Blankaart waterlopen worden heel wat inspanningen gedaan voor een betere kwaliteit. Zo is er het natuurinrichtingsproject 'De Blankaart' dat gericht is op het creëren van een aantrekkelijk nat leefgebied voor moerasvogels. De VMM realiseert een nieuw pompgemaal op de Engelendelft met als doel om een gedifferentieerd peilbeheer in functie van landbouw en natuur mogelijk te maken. Landbouwers worden door Inagro en CVBB intensief begeleid om de afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. De oevers van de Steenbeek worden door de Zuidijzerpolder en de provincie West-Vlaanderen met ecologische meerwaarde opnieuw aangelegd. En De Watergroep vernieuwt er het waterproductiecentrum om ook in de toekomst een duurzame drinkwatervoorziening te kunnen blijven garanderen.

Lees meer...

Nog werk te doen

De VMM lichtte toe wat de huidige watertoestand in het gebied is en hoe deze nog kan verbeteren. Er zijn vooral nog inspanningen nodig om de afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en om het huishoudelijk afvalwater op een rioolwaterzuivering aan te sluiten. Ook een betere structuurkwaliteit van de waterlopen draag bij aan een betere ecologische toestand. Tijdens deze langdurige droge periode werd bovendien duidelijk dat het voorkomen van watertekort voor veel actoren heel belangrijk is.

Samen kunnen we meer!

Door kennis en ervaring uit te wisselen en projecten en initiatieven bij elkaar te leggen, kunnen we samen meer bereiken. Daarom gaan we in het stroomgebied van de Blankaart waterlopen voor een integrale en gebiedsgerichte aanpak.

Lees meer...

Juni 2017 - waterschaarste houdt aan

Door de aanhoudende droogte zijn de waterpeilen in de waterlopen van het IJzerbekken zienderogen gedaald. Ook de grondwaterstand staat zeer laag. De uitzonderlijk lage waterpeilen bedreigen de stabiliteit van de oevers en verhogen de kans op verzilting. Bovendien wordt op korte termijn weinig regen voorspeld.

De gouverneur organiseerde daarom crisisoverleg met alle betrokkenen en stelde een captatieverbod in voor de onbevaarbare waterlopen.

Begin juni waarschuwde het KMI voor een zorgwekkende droogte. De gevolgen ervan voor de onbevaarbare en bevaarbare waterlopen is te lezen in de droogterapporten van VMM en de laagwaterberichten van het HIC. Op de website www.waterinfo.be is de actuele en voorspelde droogtetoestand op de voet te volgen.

Verbod op oppompen van oppervlaktewater

Vanwege de aanhoudende droogte en het dalende peil van oppervlaktewater en grondwater vaardigde de gouverneur van West-Vlaanderen op 16 juni een captatieverbod uit voor beregening vanuit onbevaarbare waterlopen in het IJzerbekken. En dit voor de waterlopen in het gebied van de Polder Bethoostersche Broecken, Polder De Moeren, Polder Noordwatering Veurne en de Zuidijzerpolder.

Op 19 juni werd het captatieverbod uitgebreid naar het ganse IJzerbekken. En werd ook verbod uitgevaardigd voor beregening vanuit waterlopen voor recreatieve doeleinden in West-Vlaanderen. Op 21 juni werd het captatieverbod uitgebreid naar verschillende waterlopen in het Leiebekken, bekken van de Brugse Polders en bekken van de Gentse Kanalen (afstroomgebied van de Poekebeek).

Het oppervlaktewater wordt voorbehouden voor de drinkwaterproductie en als drinkwater voor vee. Daarnaast kunnen fytosproeitoestellen voor gewasbescherming nog gevuld worden.

De gouverneur roept op om spaarzaam met het drinkbaar kraantjeswater om te gaan.

Zoutgehalte in de waterlopen neemt toe

Naast lage waterpeilen veroorzaakt de aanhoudende droogte een hoger zoutgehalte in de waterlopen. Het oppervlaktewater is daarom op verschillende plaatsen niet meer geschikt voor het beregenen van gewassen of voor drinkwater voor het vee. Meer informatie is beschikbaar via Inagro.

Zowel de VMM als de waterbeheerders volgen de situatie nauwgezet door geleidbaarheidsmetingen uit te voeren in de waterlopen.

Informatiepunt voor West-Vlaanderen

Er is een infopunt beschikbaar via www.west-vlaanderen.be/waterschaarste met een overzicht van alle maatregelen in West-Vlaanderen en een visuele weergave op kaart.

 

Mei 2017 - Opening gecontroleerd overstromingsgebied op de Robaartbeek

Op dinsdag 30 mei openden de Provincie West-Vlaanderen en de stad Poperinge het gecontroleerd overstromingsgebied op de Robaartbeek in Poperinge, ter hoogte van de Visserijmolenstraat. Lees meer...

Juni 2017 - VMM brengt verzilting in kust- en poldergebied in kaart

De VMM onderzoekt vanaf half juni 2017 de verzilting van het grondwater in het kust- en poldergebied. Dat onderzoek gebeurt vanuit de lucht per helikopter. Dit onderzoek kadert in het Europese Topsoil-project. Meer informatie kan je lezen op de website van VMM.

Mei 2017 - Bekkenbestuur keurt ontwerp wateruitvoeringsprogramma 2016 goed

Het bekkenbestuur keurde op 9 mei het ontwerp wateruitvoeringsprogramma 2016 goed. Dit rapport geeft de toestand van de waterkwaliteit weer en de overstromingen die voorkwamen in mei-juni en november. Het beschrijft de uitvoering van de acties om tot de goede watertoestand te komen en integreert het advies op het investeringsprogramma van de waterbeheerders en het subsidieprogramma voor de bovengemeentelijke saneringsprojecten. Het definitief wateruitvoeringsprogramma 2016 van het IJzerbekken is terug te vinden op de website van de coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid.

Verder stond er op de agenda hoe de waterkwaliteit in een drinkwaterwingebied, o.a. van waterproductiecentrum de Blankaart, wordt beschermd, hoe begeleiding van landbouwers de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater probeert te beperken, welke stappen er ondernomen worden bij calamiteiten in oppervlaktewater.  

De impact van de stormvloed aan de kust van begin dit jaar werd geëvalueerd.

Er werd teruggekoppeld over het gebiedsgericht en thematisch overleg erosie en het onderhoud van de oevers langs de IJzer stroomopwaarts van Knokkebrug.

Juni 2017 - Naar een goede watertoestand voor de Blankaart waterlopen

Op 19 juni organiseren we een infomoment over de Blankaart waterlopen. Werkt u voor een overheidsinstantie, een sectororganisatie of een andere vereniging die nauw betrokken is bij het waterbeheer in het gebied van de Blankaart waterlopen of zet u zich in voor een betere watertoestand in het gebied, dan bent u van harte welkom.
infomoment
maandag 19 juni
van 13u30 tot 16u30
Kasteel De Blankaart in Woumen

Blankaart(stempelAG)

Samen kunnen we meer

Het stroomgebied van de Blankaart waterlopen is een aandachtsgebied van het stroomgebiedbeheerplan. Met gerichte inspanningen willen we er ten laatste in 2027 een goede ecologische watertoestand bereikt hebben. 

Om die ambitie waar te maken, slaan de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Landmaatschappij, De Watergroep, de Provincie West-Vlaanderen, Inagro, de Zuidijzerpolder en het bekkensecretariaat IJzerbekken de handen in elkaar. Want samen kunnen we meer!

       

Nog werk op de plank

Om in dit gebied een goede watertoestand te halen, is nog werk aan de winkel. De Blankaartvijver, die in het hart van dit aandachtsgebied ligt, wordt gevoed door een zestal beken die zo'n 6.000 ha landbouwgebied ontwateren. In die beken komen nog te veel sediment, nutriënten,  gewasbeschermingsmiddelen en huishoudelijk afvalwater terecht.

Door kennis en ervaring uit te wisselen en projecten en initiatieven bij elkaar te leggen, kunnen we tot slimme en sterke combinaties komen. Daarom gaan we in het stroomgebied van de Blankaart waterlopen voor een integrale & gebiedsgerichte aanpak.

 

Meedoen?

Op 19 juni organiseren we een infomoment over de Blankaart waterlopen.

Werkt u voor een overheidsinstantie, een sectororganisatie of een andere vereniging die nauw betrokken is bij het waterbeheer in het gebied van de Blankaart waterlopen of zet u zich in voor een betere watertoestand in het gebied, dan bent u van harte welkom.

  • U verneemt hoe het met de waterkwaliteit en de waterhuishouding in het gebied gesteld is.
  • U maakt kennis met de projecten die in het gebied lopen of op stapel staan.
  • U geeft mee vorm aan het actieplan om de watertoestand in het aandachtsgebied van de Blankaart te verbeteren.
Raadpleeg het programma.
Inschrijven kan tot 12 juni via deze link.

Voor meer informatie over dit infomoment of het aandachtsgebied Blankaart waterlopen kunt u terecht bij het bekkensecretariaat IJzerbekken (tel. 059 – 56 26 89, secretariaat_ijzer@vmm.be).

 

 

 Infomoment Blankaart - partners

Er beweegt heel wat in en rond de Blankaart

Een goede waterkwaliteit en waterhuishouding zijn belangrijk voor de drinkwaterproductie en de natuur in het gebied. De voorbije jaren zijn verschillende initiatieven opgestart die daartoe bijdragen. Lees meer ...  

Maart 2017 - Ecologische herinrichting Kemmelbeek in Ieper en Lo-Reninge van start

De VMM is gestart met de inrichtingswerken aan de Kemmelbeek in Ieper (Elverdinge, Zuidschote) en Lo-Reninge (Reninge). Met die werken willen ze de ecologische kwaliteit van de waterloop verhogen en de kans op frequente overstromingen beperken.

Je leest er meer over in de VMM nieuwsbrief van maart.

Maart 2017 - Geslaagde erosiedag in IJzer- en Leiebekken

Op 14 maart organiseerden de bekkensecretariaten van het IJzer- en Leiebekken, samen met Inagro en VLM, een erosiedag voor gemeenten en landbouworganisaties. Het werd een interactieve dag waarop de deelnemers kennis en ervaringen deelden en handvatten aangereikt kregen die de aanpak van erosie kunnen vergemakkelijken. De nadruk lag op de aanpak van erosie in de aandachtsgebieden van het stroomgebiedbeheerplan. Meer samenwerking tussen alle betrokken actoren biedt kansen voor een efficiëntere aanpak van erosie, kostenbesparing en een snellere waterkwaliteitsverbetering.

Iedereen wint bij erosiebestrijding

De hellende percelen op de waterscheiding tussen IJzer- en Leiebekken hebben sterk te lijden onder erosie. Telkens als het fel regent, stroomt er met het water een aanzienlijke hoeveelheid vruchtbaar bodemmateriaal van de akkers weg.

Met de bodemdeeltjes spoelen ook zaai- en plantgoed, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen mee. Voor landbouwers betekent erosie niet alleen minder opbrengsten, op langere termijn zorgt erosie ook voor een onomkeerbaar verlies aan bodemvruchtbaarheid.

Bij hevige regen veroorzaakt erosie modderstromen in lager gelegen woonwijken en op wegen en komen grote hoeveelheden sediment in de waterlopen. Dat brengt voor gemeenten, burgers en waterbeheerders hoge kosten met zich mee. Met de bodemdeeltjes komen nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in de waterloop en vermindert de doorzichtigheid van het water, waardoor de biodiversiteit en het zelfreinigend vermogen van de waterloop afnemen.

Erosie prioritair aanpakken in de aandachtsgebieden

De stroomgebiedbeheerplannen bepalen welke acties in Vlaanderen prioritair nodig zijn om de toestand van de watersystemen te verbeteren en de overstromingsrisico's te beperken. Er is daarbij gekozen voor een gefaseerde en gebiedsgerichte aanpak. In het IJzer- en Leiebekken wordt ingezet op een goede watertoestand tegen 2027 in de afstroomgebieden van de Grote Kemmelbeek, Blankaart waterlopen, Poperingevaart en Heulebeek, aandachtsgebieden genoemd. Willen we op termijn in die aandachtsgebieden een goede watertoestand halen, dan is een kordatere aanpak van erosie door alle actoren nodig.

Gebiedsgerichte aanpak versterken

Daarom brachten de bekkensecretariaten van het IJzer- en Leiebekken, de VLM en Inagro op 14 maart gemeenten en landbouworganisaties samen.

Ze bezochten enkele erosieprojecten en kregen er toelichting door de intergemeentelijke erosiecoördinator, de bedrijfsplanner van de VLM, het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek en Inagro. Vanuit hun kennis en praktijkervaring probeerden ze alle (praktische) vragen te beantwoorden. Op die manier willen ze gemeenten aanzetten om werk te maken van erosiebestrijdingsmaatregelen en landbouworganisaties praktische informatie aanreiken om hun leden te begeleiden. De bezochte projecten maakten alvast duidelijk dat elke euro voor erosiebestrijding nadien dubbel en dik terugverdiend wordt door minder schade, minder ruimingskosten en  een verbetering van de waterkwaliteit.

De bekkensecretariaten maken verder werk van gebiedsgericht en thematisch overleg om erosie in de aandachtsgebieden in detail in kaart te brengen en de prioritaire percelen met directe invloed op de waterkwaliteit aan te duiden.

Voor de Grote Kemmelbeek en de Heulebeek loopt het overleg al. Voor de Blankaart waterlopen en de Poperingevaart wordt het overleg dit jaar opgestart.

Erosiedag_2017

Maart 2017 - Infodag Erosie aanpakken in het IJzer- en Leiebekken

Op dinsdag 14 maart 2017 organiseren het bekkensecretariaat van het IJzerbekken, het bekkensecretariaat van het Leiebekken, Inagro en de Vlaamse Landmaatschappij een erosiedag in Passendale 14 maart 2017

dinsdag 14 maart 2017

infodag met terreinbezoek

De hellende percelen op de waterscheiding tussen IJzer- en Leiebekken hebben sterk te lijden onder erosie door water. Telkens als het fel regent, stroomt er met het water een aanzienlijke hoeveelheid vruchtbaar bodemmateriaal van de akkers weg. Bodemerosie zorgt ook voor modder op straten en het dichtslibben van grachten en riolen. Nutriënten en pesticiden spoelen met de bodemdeeltjes mee naar de waterlopen. Door erosie tegen te gaan, wordt dus bijgedragen aan het behalen van een goede waterkwaliteit.

Aan de noordkant van de waterscheiding tussen IJzer- en Leiebekken stroomt het water af naar de IJzer en zijn zijwaterlopen, waaronder de Poperingevaart en de Kemmelbeek, beiden aandachtsgebied van het stroomgebiedbeheerplan 2016-2021. Aan de zuidkant stroomt het water richting Leiebekken, onder andere het aandachtsgebied van de Heulebeek.

Een snellere realisatie van de erosiebestrijdingsplannen is essentieel om stappen te kunnen zetten richting de goede watertoestand. De bekkensecretariaten van het IJzerbekken en het Leiebekken, Inagro en de Vlaamse Landmaatschappij willen de gemeenten daarbij ondersteunen en organiseren daarom deze infodag. Ook landbouworganisaties zijn van harte welkom.

We geven toelichting bij de impact van erosie op de waterkwaliteit en het belang van erosiebestrijdingsmaatregelen en -technieken. U verneemt hoe we landbouwers aansporen om aangepaste teelttechnieken te gebruiken, groenbedekkers in te zaaien of beheerovereenkomsten af te sluiten. En we geven u tips om de gemeentelijke erosiemaatregelen vlotter te kunnen realiseren.

In de namiddag bezoeken we enkele erosieprojecten op de waterscheiding tussen IJzer- en Leiebekken. U verneemt er uit eerste hand hoe effectief grasstroken, erosiedammen en bufferbekkens zijn, waar ze het beste aangelegd worden, wat het onderhoud ervan inhoudt, enz.

Wij hopen u dan ook op 14 maart te mogen verwelkomen!

 

Programma

09u00       

Onthaal

09u20  

Verwelkoming door Bart Naeyaert, gedeputeerde bevoegd voor landbouw en visserij en integraal waterbeleid

09u25   

Inleiding door Lies Verstraete, bekkencoördinator IJzerbekken

09u30

Naar een goede watertoestand in de aandachtsgebieden van het IJzer- en Leiebekken, Lies Verstraete en Micheline Gruwé, bekkensecretariaten

09u50

Wegwijs doorheen het erosiebesluit, Erosiecoördinator Annelies Pollentier, Inagro

10u10  

Beheerovereenkomsten voor erosiegevoelige percelen, Sebastiaan Hanoulle, Vlaamse Landmaatschappij

10u30 

Nieuwe teelttechnieken tonen dat het anders kan. Greet Ruysschaert, ILVO

10u50

Pauze

11u10      

Groenbedekkers houden grond en mineralen op het perceel en uit de beek, Bram Van Nevel, Inagro

11u30      

Hoe afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen vermijden? Ellen Pauwelyn, Inagro

11u50   

Vragenronde

12u00  

Broodjeslunch

13u00    

Bezoek met de bus aan erosiemaatregelen op de waterscheiding tussen IJzer- en Leiebekken

16u30   

Einde busrit

 

Praktische info en inschrijven

wanneer?    

dinsdag 14 maart 2017 van 9u00 tot 17u00

waar?                                 

Zaal Waterfields, Canadalaan 63, 8980 Passendale (Zonnebeke) 

hoe inschrijven?             

Deelname aan de infodag is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan tot 7 maart via deze link. De plaatsen zijn beperkt. 

praktisch 

Voorzie aangepaste kledij en laarzen voor het terreinbezoek. 

meer info  

Contacteer uw bekkensecretariaat.

IJzerbekken: secretariaat_ijzer@vmm.be of tel. 059 - 56 26 89

Leiebekken: SecretariaatLeiebekken@WenZ.be of tel. 059 - 56 26 15

Op dinsdag 14 maart 2017 organiseren het bekkensecretariaat van het IJzerbekken, het bekkensecretariaat van het Leiebekken, Inagro en de Vlaamse Landmaatschappij een erosiedag in Passendale

Dec. 2016 - Project Majéteaux beschermt de Moeren tegen wateroverlast

Tijdens perioden van hoge waterstanden en hoge debieten kan er onvoldoende water uit de grensoverschrijdende kustzone tussen Nieuwpoort en Duinkerke afgevoerd worden naar zee, met overstromingen tot gevolg. Het project wil de afwatering van de Moeren verbeteren door gebruik te maken van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke.

Dec. 2016 - Algemene Bekkenvergadering (ABV)

Tijdens de Algemene Bekkenvergadering van 12 december werden zowel de waterkwaliteit als de waterkwantiteit in het IJzerbekken besproken.

Gouverneur C. Decaluwé zat de algemene bekkenvergadering voor.

Het gebiedsgericht en thematisch overleg Grote Kemmelbeek werd toegelicht. De resultaten van het MAP-meetnet en de MAP-man campagne, die sensibiliseert rond bemesting en waterkwaliteit, werden besproken. De positieve resultaten van de sanering van afvalwater en aanpak van calamiteiten werden onder de aandacht gebracht. Een handleiding duurzame woonprojecten werd voorgesteld. Zowel de wateroverlast van eind mei en eind november als het droge najaar kwamen aan bod. Het werkplan voor 2017 werd goedgekeurd. Over het IJzerbekken is een nieuwe brochure beschikbaar.

Okt. 2016 - Nieuwe brochure over IJzerbekken

De komende jaren zetten water- en rioolbeheerders en andere partners binnen het integraal waterbeleid hun inspanningen voor een betere waterkwaliteit en minder wateroverlast in het IJzerbekken verder. Stap voor stap werken ze aan een goede toestand. De nieuwe brochure biedt u een voorsmaakje van wat u de komende jaren mag verwachten.

 

Na een korte voorstelling van het bekken, zetten we enkele gebieden en acties uit het bekkenspecifieke deel voor het IJzerbekken in de kijker.

In het IJzerbekken zetten we in drie aandachtsgebieden een tandje bij om de waterkwaliteit vooruit te helpen: in de stroomgebieden van de Blankaart waterlopen, de Poperingevaart en de Kemmelbeek. We streven er naar een goede watertoestand tegen 2027. Het bekkensecretariaat brengt er alle betrokkenen samen in gebiedsgericht overleg om maatregelen en acties te bundelen en op elkaar af te stemmen. Zo komen we op het terrein sneller tot resultaat. Ook in andere gebieden in het bekken staat een gebiedsgerichte werking voorop.             

         1_cover_brochure_IJzer 

Jan. 2016 - Wateruitvoeringsprogramma 2015 (WUP) - IJzerbekken gepubliceerd

Het wateruitvoeringsprogramma rapporteert jaarlijks over de uitvoering van het bekkenspecifieke deel IJzerbekken van het stroomgebiedbeheerplan Schelde en blikt vooruit op de uitvoering in de komende jaren. Het bekkenspecifieke deel van het WUP vervangt het vroegere bekkenvoortgangsrapport.

 

2015 was een overgangsjaar. Volgens het decreet Integraal Waterbeleid moest voor de eerste keer een WUP opgemaakt worden en voor de laatste keer een bekkenvoortgangsrapport. 

Het bekkenspecifieke deel van het WUP 2015 focust op de rapportering over het bekkenbeheerplan. Bij de opmaak en goedkeuring van het WUP 2015 was het stroomgebiedbeheerplan Schelde 2016-2021 nog niet vastgesteld door de Vlaamse Regering.

Het bekkenspecifiek deel IJzerbekken van het WUP 2015 geldt als bekkenvoortgangsrapport 2014-2015 en heeft betrekking op de acties uit het bekkenbeheerplan. Hiermee wordt de planperiode 2010 - 2015 afgesloten. Het bekkenspecifieke deel bevat ook de advisering van de investeringsprogramma's van de waterbeheerders.

Voor de signaalgebieden van reeks 1 en reeks 2 waarvoor de Vlaamse Regering al een beslissing nam over de vervolgstappen, kan u hier een stand van zaken terugvinden.

Het bekkenspecifiek deel IJzerbekken van het WUP 2015 werd geadviseerd door de bekkenraad op 22 oktober 2015 en goedgekeurd door de algemene bekkenvergadering op 27 oktober 2015.

De CIW hechtte haar goedkeuring aan het (volledige) WUP 2015 op 10 december 2015.

 

 

 

        

 

 

 

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.