Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Mrt. 2025 - De Oude Kale kronkelt voor een tweede keer in Landegem

Grote delen van de Oude Kale werden in het verleden rechtgetrokken, verstevigd en verlegd. De VMM werkte daarom aan een ecologisch herstel van de waterloop. In september 2024 werd de tweede fase van het hermeanderingsproject van de Oude Kale afgerond. Dit project herstelt de natuurlijke kronkels van de waterloop tussen Landegem en Merendree. In 2017 werd al een deel van de Oude Kale heraangelegd ter hoogte van het centrum van Landegem.

De Oude Kale werd in de jaren 1980 rechtgetrokken om plaats te maken voor de verbreding van het Schipdonkkanaal, dat parallel loopt met de Oude Kale. De waterloop krijgt nu weer een natuurlijk traject met onverharde oevers.

Dit verbetert de waterkwaliteit en biedt een betere leefomgeving voor fauna en flora. De nieuwe meanders zorgen voor meer variatie in de stroomsnelheid, wat gunstig is voor vissen en andere waterdieren. De hermeandering draagt ook bij aan de strijd tegen droogte door water langer vast te houden in het gebied. En recreanten kunnen nu genieten van een prachtig kronkelende waterloop in een natuurlijke omgeving.

Lees ook het nieuwsartikel: Hermeandering van de Oude Kale (website VMM)

Integraal project voor Oude Kale en Meire

Het structuurherstel van de Oude Kale is één van de initiatieven die opgevolgd worden binnen het integraal project voor de Oude Kale en de Meirebeek. Het bekkensecretariaat coördineert dit integraal project. Het analyseerde de knelpunten voor het bereiken van een goede watertoestand als basis voor acties in het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027.

Binnen het integraal project gaat het bekkensecretariaat regelmatig in overleg met de actoren om de voortgang van acties en projecten op te volgen en de noodzaak aan bijkomende initiatieven af te toetsen.

Mrt. 2025 - Hermeandering Oude Kale fase 2

Hermeandering van de Oude Kale fase 2 (Bron: VMM)

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.