Sept. 2024 - Infobrochure 'Werken aan een betere leefomgeving in en rond de Zwalm'
Het stroomgebied van de Zwalm is van oudsher gevoelig voor overstromingen. Met dijken en wachtbekkens konden waterbeheerders het risico op wateroverlast lange tijd inperken. Tot klimaatverandering de spelregels herschreef, met meer periodes van aanhoudende droogte en extreme neerslag. Ook de waterkwaliteit van de Zwalm biedt nog ruimte voor verbetering. Daarom werken we dagelijks samen met alle betrokken partijen aan een betere leefomgeving in en rond de rivier.
- Een goede waterkwaliteit van bron tot monding | Dicht bij het brongebied, in de bovenloop, is de waterkwaliteit van de Zwalm over het algemeen goed. Vanaf het centrum van Brakel tot aan de monding in de Schelde gaat de waterkwaliteit merkbaar achteruit. Er komen vooral te veel fosfor en stikstof in de Zwalm terecht. Daardoor kan de natuurlijke soortenrijkdom in de rivier zich onvoldoende ontwikkelen. Met gezamenlijke inspanningen, zoals gezamenlijke actieprogramma’s, projectsubsidies, en handhaving, werken we aan een verbetering van de waterkwaliteit van de Zwalm.
- Wateroverlast en droogte aanpakken en erosie terugdringen | De Zwalm ondervindt steeds vaker de gevolgen van klimaatverandering. In langdurige winterse neerslagperioden of tijdens hevige zomeronweders komt wateroverlast geregeld voor. De dorpskernen van Nederzwalm, Munkzwalm en Michelbeke hebben daardoor al problemen gekend. De sterk hellende percelen in de Vlaamse Ardennen zijn bovendien enorm erosiegevoelig.
👉 Klik op de afbeelding of raadpleeg de brochure bij 'Gerelateerde inhoud' onderaan de pagina.