Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Feb. 2025 - Waterkwaliteit Spierebeken verbetert langzaam

De waterkwaliteit van de Spierebeken (de Grote en Zwarte Spierebeek, en het Spierekanaal) is al langer een zorgpunt. Zowel in Frankrijk, Wallonië als Vlaanderen worden maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren. Door het grensoverschrijdende karakter is het lastig om een duidelijk beeld te krijgen van de knelpunten en oplossingen te vinden. Het bekkensecretariaat volgt de verschillende initiatieven op en houdt het overzicht.

In oktober 2024 werd meetapparatuur geplaatst in de Zwarte Spierebeek, zowel in Vlaanderen als Wallonië. Deze sondes meten onder andere het gehalte aan opgeloste zuurstof, de geleidbaarheid en de pH. Via staalnames werd de aanwezigheid van zware metalen, PCB’s en PAK’s bepaald. Hiermee hopen we de bronnen van vervuiling beter te kunnen identificeren en passende oplossingen te vinden.

In Wallonië en Frankrijk worden de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Moeskroen en Wattrelos geoptimaliseerd, wat een positief effect zal hebben op de Grote en Zwarte Spierebeek. Wallonië zet ook in op het verder aansluiten van huishoudelijke lozingen en het correct aansluiten van bedrijven op het rioleringsstelsel. In Vlaanderen controleren we de correcte aansluiting van bedrijfsafvalwater en het naleven van de lozingsnormen die in de omgevingsvergunningen zijn opgenomen.

Voor de toekomst wordt bekeken of structuurherstel en het terug openleggen van ingebuisde beektrajecten mogelijk is. Een concreet project in dit kader is het Project “Levend Water – herwaardering Fabrieksbeek”, dat eind 2024 werd goedgekeurd en in 2025 verder zal worden uitgerold door het Regionaal Landschap Leie-Schelde.

2025 - Waterkwaliteit Spierebeken verbetert gestaag

Zwarte Spierebeek en Spierekanaal, zicht richting monding

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.